ManufacturersMaterialsTechnology

Roboze One: verbeterde extruder en nieuwe (carbon) materialen

Roboze heeft zijn Roboze One 3D printer gereengineerd en verbeterd. Zo is er een compleet nieuwe roetsvrijstalen extruder ontwikkeld. Deze heeft een temperatuurbereik tot 300 graden C. Roboze biedt nu eveneens een met 20% koolstofvezel gevuld Nylon 6 materiaal aan. En de nauwkeurigheid van de riemloze 3D printer is verbeterd tot 25 µm laagdikte. De internationale première van deze 3D printer staat gepland voor Rapid+TCT in Pittsburg (VS) begin mei.

 

Carbon gevuld filament alternatief voor metaal?

De Italiaanse 3D printerfabrikant Roboze nestelt zich met deze printer duidelijk in het hogere segment van de markt. Dat deed men al met het concept van de riemloze aandrijving. Roboze zet spindelomloopspillen in. De fabrikant zegt nu dat de verbeterde nauwkeurigheid tot toleranties van 25 µm leidt, haalbaar in de dagelijkse praktijk van de 3D printer.

 

Roboze One
De nieuwe nozzle die tegen temperaturen tot 300 graden bestand is.

 

Carbon PA

Veel gebruikers zullen echter vooral uitzien naar de nieuwe extruder in combinatie met de nieuwe materialen. De nieuwe extruder werkt op temperaturen tot 300 graden C. Dit onderdeel bouwt men nu compleet van roestvrijstaal. Hierdoor kan Roboze het aanbod van filament verder uitbreiden richting engineering plastics, zoals het nieuwe Carbon PA. Het gaat hier om een met 20% carbonvezels gevuld nylon 6. Deze combinatie levert een hoge mechanische weerstand. Daarmee komt de Roboze One volgens de fabrikant in het vaarwater van producten die tot nog toe vooral van metaal worden gemaakt. Voor bepaalde toepassingen zijn de eigenschappen van het Carbon PA voldoende om metaal te vervangen. Denk dan bijvoorbeeld aan automotive onderdelen en toepassingen die worden bloot gesteld aan weer en wind.

 

Roboze Carbon PS
Kan Roboze met het nieuwe Carbon materiaal doordringen in de markt van metaaldelen?

ABS met carbon nanotubes

Roboze introduceert ook enkele nieuwe ABS soorten voor de 3D filamentprinter. ABS-ESD is een gemodificeerd ABS, waaraan carbon nanotubes en nog enkele andere additieven zijn toegevoegd. Het is een eigen formulering voor de nieuwe compound. Roboze ziet voor dit materiaal onder andere toepassingen in meet- en onderzoeksinstrumenten, harddisks drives componenten en ook uiteenlopende connectoren. PC-ABS is een ander nieuw materiaal. Dit levert vooral een betere oppervlaktekwaliteit op. Het materiaal combineert de mechanische eigenschappen van polycarbonaat met de verwerkbaarheid van ABS.

 

 

Verbeterde hardware

Verder voert men nog een aantal verbeteringen door die vooral het gebruiksgemak van de 3D printer moeten verbeteren. Zo is het 3,5 inch display voortaan in kleur. De nauwkeurigheid verbetert onder andere door de toepassing van nieuwe elektrische componenten zoals een 24V stappenmotor.

De distributeur van Roboze in de Benelux is NextStep3D

1

Back to top button