3D printmarkt

Retailbranche wil massaal investeren in 3D printen

Meer dan twee op de drie Europese ondernemers in de retailbranche (68%) wil binnen twee jaar investeren in 3D printtechnologie. De belangrijkste reden is het versnellen van productontwikkeling. Daarnaast denkt het merendeel van deze retailbedrijven dat alle vormen van nieuwe printtechnologieën essentieel zijn om het vertrouwen van de consument te behouden.

 

Ricoh: 3D printen overbrugt kloof fysieke en digitale producten

Een en ander blijkt uit een studie door Ricoh onder 791 ondernemers in de Europese retailbranche. Daaronder ook Nederlandse ondernemers. Driekwart van de Nederlandse deelnemers zegt dat investeren in 3D printen direct leidt tot een hogere klanttevredenheid. 90 procent van hen ervaart een toenemende vraag van klanten naar snellere leveringen en meer gepersonaliseerde producten. Tevens willen de meeste consumenten lagere prijzen.

 

Ricoh 3d printen
De eerste zelf ontwikkelde SLS 3D printer van Ricoh

 

Juiste product op juiste moment

“Fysieke winkels nemen het op tegen digitale concurrenten, om on-demand producten te leveren en deze te personaliseren. Grote retailers gebruiken steeds vaker printtechnologie om de klantenervaring te verbeteren, orders effectiever uit te voeren en de loyaliteit van de klant te winnen”, zegt Maurits Aalders, marketingdirecteur bij Ricoh Nederland. Juist in de retail is het belangrijker dan ooit om de consument op het juiste moment het juiste product aan te reiken. Volgens Maurits Alders overbrugt 3D printen de kloof tussen digitale en fysieke producten. Hierdoor vereenvoudigt de manier van productie, opslag en distributie. “Maar ook transacties veranderen door het lokaliseren van on-demand productie, omdat de nadruk wordt gelegd op de verkoop van oneindig repliceerbare 3D-producten.”

 

Overige reden om te investeren

Naast het versnellen van de productontwikkelingscyclus noemen de ondernemers als redenen waarom ze investeren in 3D printtechnologie het vertrouwen van de consument te behouden (76%), om de organisatie te onderscheiden van concurrentie (68%) en om de komende vijf jaar aanzienlijke inkomsten te genereren (69%).

Ricoh heeft van 3D printen een van de strategische sleutelactiviteiten gemaakt en ontwikkelt eigen printtechnologie. De eerste machine is de AM S5500P SLS printer. Download het rapport

 

 

Back to top button