3D printmarkt

Siemens voegt negen nieuwe partners toe aan AM-ecosysteem

Energie divisie heeft al meer dan 100 onderdelen gasturbines gecertificeerd voor AM

Siemens is de afgelopen tijd met negen bedrijven een nieuwe samenwerking aangegaan op het vlak van additive manufacturing. Samen met deze partners in het AM ecosysteem wil Siemens de industrialisatie van additive manufacturing versnellen. In de energiedivisie wordt additive manufacturing steeds meer ingezet voor onderdelen voor de gasturbines.


“Industrialisatie werkt niet met alleen een 3D printer en designsoftware”, zo zegt Karsten Heuser, Vice President Additive Manufacturing bij Siemens, dat deze week tijdens Formnext Connect een online event organiseerde. Hierin werd nog eens de holistische aanpak benadrukt, die onder andere tot uitdrukking komt in de negen nieuwe partnerschappen in het AM ecosysteem die het concern is aangegaan.

Met Nexa3D automatiseren

Siemens werkt nu onder andere samen met Nexa3D. De 3D printerfabrikant zet met de nieuwe SLS-printer een stap richting industrialisering door de plaatsing van vier lasers. Daarnaast integreren de Amerikanen software en automatiseringsoplossingen van Siemens in de 3D printer. Hierdoor kan één operator tot acht printers bedienen. Begin 2021 willen de beide concerns met de eerste concrete toepassingen naar buiten komen.

Chiron AM Cube

Ook in de AM Cube van CNC-machinebouwer Chiron zit Siemens automatiseringstechnologie. Chiron combineert in de machine de unieke mogelijkheid om zowel met lasdraad als met poeder te 3D printen, onderdelen tot 1 meter groot. De printkop zit op een robotarm. Chiron gebruikt voor het aansturen van de robot de Run my robot software van Siemens, waarmee de robot direct vanuit de machinebesturing wordt aangestuurd. De Chiron AM Cube kan inmiddels ook geïntegreerd worden in Siemens NX.

Nog meer metaalprinters

Ook Xerox, dat vorig jaar Vader heeft gekocht, kiest voor Siemens technologie om de 3D metaalprinter die nog op de markt moet komen aan te sturen. De Xerox technologie is gebaseerd op liquid metal jetting, waarbij hele kleine druppels metaal nauwkeurig worden gepositioneerd. SLM Solutions is de derde fabrikant van 3D metaalprinters waarmee Siemens recent een samenwerking is gestart. De Duitse fabrikant presenteert deze week de nieuwe laser poederbed machine met 12 lasers. SLM Solutions gebruikt onder andere de digital twin om de machine te optimaliseren. Binnenkort zal een digital twin van de machine beschikbaar zijn in het AM Experience Center van Siemens.

Kunststof AM

Continuous Composites heeft recent de nieuwe fabriek in gebriuk genomen.

Een heel recent partnerschap is dat met Evolve Additive Solutions, de vroegere Stratasys dochter die met 2D technologie 3D kunststof producten print die isotropische eigenschappen hebben, vergelijkbaar met die van kunststof spuitgietdelen Evolve gebruikt de Siemens technologie onder andere voor  de buildjob voorbereiding, het nesten van de onderdelen en de planning van de productie. Continuous Composites is een fabrikant van printers voor continue vezels die Run my Robot van Siemens gebruikt. Het gaat hier om een systeem dat uit twee robots bestaat die volgens Karsten Heuser met een ongekende nauwkeurigheid printen.

Digitalisering productie met AM

De laatste twee nieuwe partners in het Siemens ecosysteem zijn twee service providers: Sintavia, een toeleverancier van luchtvaart- en defensie onderdelen. Voor de digitalisering van het totale proces valt Sintavia terug op de Industrie 4.0 software van Siemens, geïntegreerd in Siemens NX. Morf3D is een engineering en serviceprovider in Californië die met de geïntegreerde software voor AM de ontwikkeling van AM-productie wil versnellen.

Siemens investeert overigens zelf ook behoorlijk in additive manufacturing. Alleen al bij de energie divisie staan meer dan 60 industriële AM-systemen. Siemens heeft al meer dan 100 verschillende onderdelen voor de gasturbines gecertificeerd voor serieproductie.

Back to top button