design

Radiolaria #1: uit één materiaal 3D geprint seat concept

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven is komende week de bijzondere stoel Radiolaria #1 van Lilian van Daal te zien. Deze stoel is haar nieuwste biomimicry project waarin ze de grenzen van design en 3D printen opzoekt. Het ontwerp is geoptimaliseerd voor 3D printen. De stoel is volledig geprint met gerecycled PA12.

 

Bijzonder 3D print project te zien tijdens Dutch Design Week

Lilian van Daal noemt zichzelf een ‘mediator’ tussen de natuur en de kunstmatige of ontworpen wereld. Ze experimenteert met vormen en structuren uit de natuur en met materialen, met als doel tot duurzamere productiemethoden te komen. De bionische structuren uit de natuur zijn voor de Arnhemse een inspiratiebron. Dat gold ook bij de ontwikkeling van Radiolaria #1.

 

Radiolaria #1Functionele stoel uit één materiaal

Bijzonder aan dit soft seat concept, waarvan een 1:1 3D geprint schaalmodel wordt getoond, is dat Lilian voor de stoel slechts één materiaal gebruikt. Dit materiaal bevat alle functionaliteiten: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, stevigheid en stabiliteit en de verbindingen tussen de onderdelen. Door design concepten uit de natuur te lenen, weet ze deze zo te combineren dat je met één materiaal de stoel kunt maken. Daarbij heeft ze inspiratie gehaald uit onder andere Radiolaria. Dit zijn eencellige organismen die als zoöplankton door de oceaan zwerven. Ze danken hun naam aan de radiale symmetrie van hun skeletachtige stekels. De structuur van Radiolaria #1, versterkt door het 3D printen, biedt verschillende niveaus van flexibiliteit en comfort zonder gebruik te maken van verschillende soorten schuim voor softseats.

 

Uit een geheel, zonder verlijming

Lilian van Daal heeft daarnaast gekeken naar Bryozoa, mosdieren die leven in tropische wateren en zoet water omgeving. Het rooster van verbindingen binnen Bryozoa skeletten inspireren Van Daal om een systeem van verbindingspunten te creëren voor de montage van de stoel zonder extra materialen zoals lijm. Ze zegt over dit project dat het moeilijk is om de ingewikkelde vormen uit de natuur te vertalen naar huidige producten. Maar nieuwe technologie zorgt ervoor dat dit tegenwoordig wel kan. Ze bedoelt dan onder andere 3D printen. Hierdoor heeft ze de Radiolaria #1 kunnen produceren. Ten opzichte van haar eerder afstudeerproject heeft ze het ontwerp geoptimaliseerd, met als gevolg dat de productietijd en het energieverbruik halveren.

 

 

Oceanz 3D print de stoel van gerecycled PA12

De stoel is 3D geprint door Oceanz in Ede. Het 3D print bedrijf heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om gerecycled polyamide in te zetten. Dat materiaal is uiteindelijk voor deze opdracht gekozen. “Oceanz EcoPowder heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als het standaard Oceanz PA12. Door hergebruik van het 3D printmateriaal, hebben we met dit materiaal nagenoeg geen afvalstroom van ons oude poeder en kunnen we ons materiaal duurzaam verwerken. Hiermee is 3D printen een zeer duurzame productietechniek”, aldus Erik van der Garde, CEO van Oceanz 3D printing. Hiermee lost Oceanz de belofte dat 3D printen een zero-waste productietechniek is, in.

Je vindt Radiolaria #1 tijdens Dutch Design Week in Veem | Floor 2 op de Torenallee in Eindhoven

 

Back to top button