3D printserviceTechnology

Promolding start P3D: 3D printen spuitgietmatrijzen voor proto’s

P3D wordt een van de eerste bedrijven dat prototypes en low volume spuitgietproducten gaat produceren enkel en alleen met 3D geprinte matrijzen. In P3D worden de PRIM activiteiten van ProMolding ondergebracht. Rik Knoppers, senior innovation technologist, maakte dat onlangs bekend op 3D Printing Materials conference op Brightlands Campus in Geleen.

 

ProMolding brengt 3D printen matrijzen voor spuitgieten onder in apart bedrijf

ProMolding zet als producent van spuitgietonderdelen al langere tijd 3D printtechnologie in. Dat gebeurt met name in de prototype fase. Afhankelijk van het product en de complexiteit, kunnen met zo’n 3D geprinte matrijs 30 tot 50 spuitgietproducten worden gemaakt. Met het in eigen huis ontwikkelde PRIM concept (printed injection mould) slaat ProMolding een brug tussen het printen van één prototype en de serieproductie.

 

Rik Knoppers
Rik Knoppers: brug slaan van prototype naar serieproductie.

Brug naar serieproductie

Een brug die noodzakelijk is, meent Rik Knoppers. “Want hiermee kunnen klanten vroeger in het proces hun product valideren.” Met name het feit dat de producten worden gemaakt met de veelgebruikte spuitgietmaterialen is een belangrijk gegeven. Hierdoor hebben ze bijna identieke eigenschappen als het uiteindelijke spuitgietproduct. Op dat vlak overtreft de PRIM technologie volgens Rik Knoppers het direct printen van prototypes ruimschoots.

 

Doorlooptijd van dagen

Als voorbeeld liet hij in zijn presentatie een TPE product zien. Dat materiaal is nog steeds alleen in een lage kwaliteit printbaar. Met de op een Objet Connex 350 3D printer geprinte ABS-matrijs, spuitgiet ProMolding het prototype in TPE met bijna dezelfde eigenschappen als het uiteindelijke spuitgietdeel. Doorlooptijd inclusief het printen van de matrijs: slechts 4 dagen. Dan heeft de klant 50 spuitgietproducten tot zijn beschikking. Ook low volume productie wordt hiermee mogelijk. Zo vaart een van de schepen van Fugro met 22 sensoren rond, waarvoor de behuizing in 3 dagen tijd werd geproduceerd op deze indirecte wijze. Ook producten met een radius van 0,05 mm kunnen geprint worden zonder dat draadvonken nodig is.

 

P3D nieuwe onderneming rond 3D printen

ProMolding verwacht veel van deze technologie. Daarom presenteert het bedrijf op RapidPro 2017 in Veldhoven de nieuwe onderneming P3D. Dit bedrijf gaat zich uitsluitend bezig houden met het 3D printen van spuitgietmatrijzen en het spuitgieten van prototypes en kleine series. Rik Knoppers verwacht voor veel producten een doorlooptijd van een week te halen, tegenover 4 tot 12 weken volgens de traditionele werkwijze. 3DP gaat het hele proces digitaliseren. De mogelijkheden zullen nog groter worden door de komst van nieuwe materialen. Stratasys, dat de Objet printers ontwikkelt, heeft namelijk voor het tweede kwartaal van 2017 nieuwe materialen voor spuitgietmatrijzen aangekondigd.

Promolding en P3D nemen begin maart deel aan RapidPro 2017 in Veldhoven

 

Back to top button