Applications

3D printen moet bouwkosten offshore windmolens fors verlagen

Dankzij een subsidie van een kwart miljoen dollar kunnen twee Amerikaanse organisaties hun idee om de voet en andere bouwelementen voor windmolens te 3D beton printen verder uitwerken. Ze denken hiermee de bouwkosten per offshore windmolen met $4 miljoen dollar te kunnen verlagen. Op een heel windmolenpark in zee zou het een slordige $400 miljoen kunnen besparen.


Het Amerikaanse RCAM Technologies ontwikkelt en bouwt windmolens voor energie-opwekking, tot 200 meter hoog. Het bedrijf heeft de ambitie om de aanlegkosten van zo’n windmolen te halveren vergeleken met de huidige kosten. 3D printen moet een belangrijke bijdrage hieraan leveren. Het werkt bij dit project samen met Accucode3D, de 3D print divisie van een grote system integrator.

Groen licht voor bouw grote betonprinter voor basis windmolens tot 200 m hoog

Disruptieve verandering

De twee bedrijven hebben van de economische ontwikkelingsmij van Colorado een kwart miljoen dollar subsidie gekregen. Hiermee kan RCAM de twee faciliteiten op de twee huidige locaties waar het bezig is met 3D beton printen verder uitbreiden.  Een van deze testlocaties is bij het NREL, het nationaal laboratorium voor hernieuwbare energie in Colorado. Hier gaat RCAM de grootschalige 3D betonprinter installeren. Daarmee wordt de fundering voor een offshore windmolen voor het eerste 3D geprint. Na deze test wil men de installatie verplaatsen naar het terrein van Accucode en The 3D Printing Store, waar de partijen de technologie willen door ontwikkelen voor andere grote constructie toepassingen. Kevin Price, CEO van Accucode, verwacht dat 3D printen ook in de bouwindustrie tot disruptieve veranderingen zal leiden. “3D technologie is bezig alles wat we maken disruptief te veranderen, inclusief constructies.”

15 megawatt windmolen

Eind 2019 heeft het National Offshore Wind Research and Development Consortium ook al een behoorlijke subsidie toegekend aan RCAM Technologies. Het bedrijf is een van de twee ondernemingen die in totaliteit $1,865 miljoen mogen verdelen om een innovatieve constructie voor een offshore windmolen te ontwikkelen. Ook in dit project gaat het om het 3D printen van de betonnen voet van een offshore windmolen voor een 15 megawatt installatie.

Foto’s: RCAM Technologies

Back to top button