Technology

Phaser nozzle Spee3D: titanium en nikkellegeringen 3D printen

Speciale nozzle print met perslucht of stikstof hardere materialen

Met de ontwikkeling van de nieuwe Phaser nozzle kan Spee3D materialen zoals titanium, hoogsterkte aluminium, RVS en nikkelgebaseerde legeringen toevoegen aan het materialenportfolio voor de Australische 3D metaalprinter.


De nieuwe nozzle voor de DED-machine gebruikt perslucht of stikstof om het metaalpoeder met een snelheid van vier keer hoger dan die van geluid op het substraat te deponeren, hoger dan tot nog toe gangbaar is met de Australische metaalprinters. Hierbij komt dus veel meer energie vrij. Dat zorgt ervoor dat de poeders tijdens het depositieproces meer vervormen dan bij de standaard nozzle. Hierdoor kan Spee3D met de nieuwe Phaser nozzle hardere legeringen gaan 3D printen.

De nieuwe nozzle in actie tijdens het 3D printen van titanium.

Geen helium nodig

Het revolutionaire aan de nieuwe nozzle is volgens Spee3D dat nu iedereen hardere materialen kan 3D printen, zonder dat hiervoor helium nodig is, zoals tot nog toe vaak het geval is om te koelen. Spee3D kan hierdoor de hardere legeringen toevoegen aan het bestaande materialenportfolio, met daarin onder andere koper, brons en aluminium. Het nieuwe type nozzle, dat deze week in de VS wordt geïntroduceerd, kan gebruikt worden op alle modellen van Spee3D. Deze worden al als een van de snelste metaalprinters beschouwd. Door gebruik te maken van de kinetische energie gaat de opbouw van metalen componenten snel. De machines worden onder andere door defensie-eenheden in meerdere landen gebruikt. Spee3D denkt nu ook dat andere industrieën, zoals de maritieme en automotive, de AM-technologie kunnen gaan gebruiken om verstoringen in de aanvoerketens van onderdelen op te vangen.

Back to top button