ApplicationsTechnology

Luchtmacht vliegt met 3D geprint onderdeel NH90

Het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) heeft voor het eerst gevlogen met een helikopter waarvan een onderdeel 3D is geprint. Het gaat om een metalen ladderbracket, 40% lichter dankzij 3D printen. De betrokken partijen gebruiken de kennis uit dit project om in de toekomst kritische delen te gaan printen. De ladderbracket voor de NH90 helikopter is deze week te zien op RapidPro in Veldhoven.

 

Ladderbracket van NH90 helikopter te zien op RapidPro

De luchtvaartindustrie is één van de sectoren waar de acceptatie van 3D printen ver gevorderd is. Toch hoor je nog niet zo heel vaak dat er met 3D geprinte metalen onderdelen daadwerkelijk gevlogen wordt. Dat doet defensie in Nederland dus wel. Op 24 januari heeft een NH90 helikopter van de luchtmacht de eerste vlucht gemaakt met op het staartvlak de 3D geprinte ladderbracket. De bracket is ontwikkeld in opdracht van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK). Het onderdeel weegt 40% minder dan het originele onderdeel en is tegelijkertijd sterker. Een ladderbracket zit aan de buitenkant van de helikopter. Na de vlucht wordt hier een ladder aan bevestigd voor inspectie van de helikopter.

De montage van de 3D geprinte bracket op de helikopter.

Lichter en sterker

Het project voor de NH90 helikopter is een samenwerking van defensie met het NLR, Fokker Aerostructures, BPO-Delft en Airbus Defence & Space. Fokker is verantwoordelijk geweest voor de engineering. BPO-Delft voor het herontwerp. De design-engineers hebben gebruik gemaakt van de unieke mogelijkheden van 3D printen om gewicht te reduceren, terwijl de sterkte zelfs verbetert. De bracket is geprint bij het Metal Additive Manufacturing Technology Centre, MAMTeC, van het NLR. Behalve over een SLM poederbedmachine beschikt het NLR ook over test- en modelleercapaciteit. Het lucht- en ruimtevaartcentrum heeft het onderdeel dan ook getest. Airbus Defence & Space tekende voor de logistieke impact en de Defensie Materieel Organisatie voor certificatie.

 

Zo wordt de ladder aan de bracket bevestigd voor een inspectie.

Opstap naar 3D printen kritische componenten

De luchtmacht onderzoekt of met 3D printen onderdelen sneller vervaardigd kunnen worden. Ook wil defensie weten of hiermee onderhoudskosten kunnen worden teruggebracht. Uiteindelijk gaat het om de vraag in welke mate 3D printen bijdraagt aan het verbeteren van de inzetbaarheid van de wapensystemen. Volgens Gerrit Kool, die binnen het NLR bij het project betrokken is geweest, is dit project een eerste stap op weg naar het 3D printen van kritische onderdelen. “3D printen staat nog in de kinderschoenen. Het eerste onderdeel was niet essentieel en wordt niet zwaar belast. Nu gaan we ook onderdelen maken die wel kritisch zijn.” Het CLSK onderscheidt drie categorieën onderdelen op haar vliegend materieel. Met de kennis uit dit project kunnen nu meer kritische componenten voor de luchtmacht ontwikkeld gaan worden.

De ladderbracket is op 7, 8 en 9 maart op de NLR stand op RapidPro 2017 in Velhoven te zien.

Back to top button