printersReview

3D print de Ultimaker S5 echt probleemloos?

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.63″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Maakt de nieuwe Ultimaker S5 de belofte van veel gebruiksgemak en zeker zijn van een goede print waar? De komende weken kunnen we de nieuwste 3D printer van Ultimaker uitgebreid testen. Tussentijds houden we je op de hoogte van de ervaringen. De afgelopen week heeft de printer er op de redactie al een kleine 30 uur geprint.

 

Review Ultimaker S5: hoe print de S5 met standaard instellingen?

Betrouwbaarheid, gebruiksgemak, 100% zekerheid, zonder te hoeven tweaken. Die woorden gebruikte Siert Wijnia afgelopen voorjaar op de Hannover Messe bij de introductie van de nieuwe Ultimaker S5. “Professionals willen hun doel bereiken: een model 3D printen.” Met die woorden in mijn achterhoofd ben ik de eerste dagen met de Ultimaker S5 aan de slag gegaan.

 

Ultimaker S5

 

Fors uitgevallen formaat

Wat meteen opvalt bij de levering, is dat de 3D printer fors gegroeid is ten opzichte van de 3- series. De nieuwe machine oogt qua design en materiaalgebruik vertrouwd, maar als de printer opeens in je kantoor staat, valt op dat het formaat echt wel groot is. Het maximale volume van 330 bij 240 bij 300 mm zullen we niet snel volledig gaan vullen, vrees ik. Het zegt wel iets over de doelgroep waar Ultimaker op mikt. Voordat je je eerste print kunt maken, moet je enkele zaken zelf installeren, zoals de tweede printcore. Ultimaker installeert een AA 0.4 core in de printer, als accessoires worden nog een tweede AA 0.4 core en een BB 0.8 core meegestuurd (en nog ene heleboel andere spullen). Ook moet je nog enkele stekkers zelf aansluiten. Allemaal niet lastig. Alleen: Ultimaker kiest ervoor de eerste stappen op papier uit te leggen, dan ga je over op de instructies op het scherm op de 3D printer zelf. Op het web vind je echter een veel uitgebreidere manual die je in woord en beeld door alle stappen heen leidt.

 

De Ultimaker S5 leidt je door de installatie heen. Via het scherm kun je ook eventueel handmatig instellingen veranderen, bijvoorbeeld de materiaalkeuze als je niet met Ultimaker filament print. De eerste week hebben we geprint met het nieuwe Tough PLA van Ultimaker.

 

Eén spoelhouder, twee spoelen

Een praktisch minpunt vind ik het plaatsen van een nieuwe spoel met filament. Ultimaker kiest er nog steeds voor om beide filamentspoelen op één spoelhouder te plaatsen. Dit betekent dat als je de achterste filamentrol moet verwisselen, je ook de voorste moet afnemen. Met een beetje handigheid lukt dit zonder het filament ook daadwerkelijk uit de extruder te verwijderen, maar twee houders zou gemakkelijker zijn geweest. Ultimaker spoelen zijn tegenwoordig voorzien van een chip voor herkenning. Eerlijk gezegd heeft het bij mijn printer even geduurd voordat het filament herkend werd. Gelukkig is het handmatig instellen van het materiaal gemakkelijk. Je kunt heel snel door de menu-instellingen bladeren via het aanraakscherm aan de voorzijde. Tot nog toe heb ik daar geen enkele keer een vertraging in ervaren. Tijdens het printen zie je op het scherm de tijd dat de print nog duurt en kun je nog eens naar het model swipen.

 

Wifi, de app en de camera

De meeste tijd bedien je overigens de printer draadloos, vanuit Cura. Dat is zeker handig als de 3D printer in een andere ruimte staat dan de PC met Cura, zoals bij de redactie het geval is. Om het nog makkelijker te maken bouwt Ultimaker standaard een camera in de S5, zodat je in Cura en ook in de smartphone app (zolang deze hetzelfde Wifi-netwerk gebruikt) de print kunt volgen. Eigenlijk wil je dat natuurlijk ook doen als je onderweg bent, juist buiten bereik van je Wifi-netwerk. Ultimaker laat desgevraagd weten dat veel gebruikers hierom vragen. In eerste instantie heeft de fabrikant niet voor dele optie gekozen om veiligheidsredenen. Ondertussen zoeken de softwareontwikkelaars of het wel mogelijk gemaakt kan worden. Je kunt in de app wel instellen dat je ook buiten bereik van je Wifi-netwerk een bericht krijgt wanneer de print gereed is.

 

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.63″ show_title_and_caption=”off” show_pagination=”on” gallery_ids=”8684,8681,8683,8680,8682,8686,8679,8678,8677,8685,8687,8676,8689,8690,8691,8696″ fullwidth=”off” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#00a8ff” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” border_style=”solid” auto=”off” /][et_pb_text _builder_version=”3.0.63″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Standaard instellingen voor goede printkwaliteit

OK, genoeg over uitpakken, installeren en Wifi. Een 3D printer is er om te printen. Maakt Ultimaker 3D printen net zo gemakkelijk als dat we een A4 printen? In mijn auto ontbreekt een goede plek om mijn gewone bril neer te leggen als ik de zonnebril opzet. Eigenlijk alleen op de bijrijdersstoel. Thingiverse brengt uitkomst. Blijkbaar hebben meerdere mensen dat probleem, want ik vind er een ontwerp voor een houder zodat ik de bril aan de zonneklep kan bevestigen. Inlezen in Cura, gemakshalve het standaardpofiel voor Tough PLA gekozen, slicen en de file doorsturen naar de printer. Eigenlijk is het zo eenvoudig. Eerlijk gezegd ben ik wel verrast door de kwaliteit van de prints bij de standaard instellingen. De Ultimaker S5 heeft in de eerste week nog geen enkele misprint gemaakt. En ondertussen heb ik toch ook een aantal lastige stukken geprint, met overhangen zonder support of gaten voor M4 moertjes. Tot nog toe heeft Siert Wijnia bij de presentatie geen woord te veel gezegd.
Blijft dat zo? Wordt vervolgd.

franc.coenen@3dprintmagazine.eu

De S5 is door Ultimaker beschikbaar gesteld voor deze review. Tot nog toe printen we met het nieuwe Tough PLA (zwart van Ultimaker) en PVA als supportmateriaal

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to top button