Technology

Hele woning uit één stuk geprint in België

Kamp C print 3 keer sterkere woning met 60% minder materiaal

In België is het eerste huis met twee verdiepingen volledig 3D geprint. Hiervoor heeft het centrum voor duurzaam bouwen Kamp C de grootste 3D betonprinter van Europa ingezet. Bijzonder is dat de hele woning als één gebouwschil werd geprint.


Het innovatieve bouwproject is is gerealiseerd in Kamp C in Westerlo. Met dit project wil men de bouwsector enthousiast maken voor deze nieuwe manier van bouwen.

Drie keer sterker, 60 procent minder materiaal

Het geprinte huis is drie keer sterker dan een woning gebouwd met snelbouwstenen. “De druksterkte van het materiaal is drie keer hoger dan de klassieke snelbouwsteen,” legt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke op Kamp C uit. Dit eerste huis is een testgebouw en er zal onderzocht worden of de stevigheid behouden blijft in de loop der tijd. Naast de vezels die in het beton zitten, werd slechts minimale krimpwapening gebruikt. Door de printtechniek wordt bekisting van beton overbodig. Hierdoor wordt naar schatting zestig procent van het materiaal, tijd en geld uitgespaard. Zo zou een woning in de toekomst in twee dagen geprint kunnen worden. Als je alle printdagen optelt, is het huis op Kamp C geprint in nauwelijks drie weken.

Deense 3D printer

Dat is gedaan met de Bod, de modulaire 3D betonprinter van het Deense Cobod. Deze bestaat uit een modulair gantrysysteem dat afgestemd wordt op de afmetingen en vorm van het huis. Elke module meet 2,5 meter en kan in elk van de drie lineaire assen verlengd worden. Daarnaast is er een aanpasbare printkop. Met name in de nozzle van de 3D printen zit veel ontwikkelingswerk. Cobod heeft een tangentiële nozzle ontwikkeld die continu de beweging van de printkop volgt. Hierdoor print Cobod gladde wanden of juist texturen, waardoor minder nabewerking nodig is.

De woning is 90 vierkante meter groot. De hoogte bedraagt zo’n 8 meter. Qua volume is het huis vergelijkbaar met een gemiddelde rijwoning in de Kempen. Toekomstige toepassingen zijn onder andere tijdelijke huisvesting maar ook bouwen met minder materiaalverbruik dan bij de klassieke bouwmethoden.

Back to top button