3D printmarktTechnology

Norsk Titanium toont Merke IV Rapid Plasma Deposition op Farnborough

De internationale luchtvaartshow in het Britse Farnborough is deze week het platform voor meerdere fabrikanten van 3D printers, met name metaalprinters. De grote primeur is de Merke IV Rapid Plasma Deposition van Norsk Titanium. Enkele maanden geleden heeft Norsk Titanium vlakbij Oslo het starsein gegeven voor de bouw van een fabriek- en testcentrum voor deze titaniumprinter.

 

Merke IV RPD kan 22 ton titanium onderdelen per jaar 3D printen

De Merke IV Rapid Plasma Deposition machine is de 4e generatie van deze machine, maar volgens Norsk Titanium de eerste volwaardige productieversie. De machine kan tot 22 ton titanium onderdelen per jaar produceren. Dit zijn dan titanium onderdelen (Ti64 standaard) die met een volume van 6 kilo per uur worden opgebouwd en uiteindelijk een treksterkte hebben van 910 Mpa. Het bedrijf zegt dat dit de eerste volwaardige machine is voor het produceren van vliegtuigonderdelen met additive manufacturing. In de machine wordt een titanium draad met argonplasma in een argon beschermgas gesmolten.

 

Norsk titanium
Rechts zoals de onderdelen uit de machine komen, links na de nabewerking met CNC-technologie.

 

Complete productielijn

De onderdelen die op de Merkve IV worden gemaakt, zijn structuur onderdelen voor vliegtuigen. In de fabriek die momenteel net buiten Oslo wordt gebouwd, komt niet alleen een RPD machine maar wordt ook een oven voor warmtebehandeling geplaatst en komt een CNC-bewerkingscentrum. Daarmee wil de onderneming de complete productielijnen tonen waarmee men de productie van grote vliegtuigonderdelen ingrijpend wil veranderen. Door de componenten te printen, kan tot 80% in de verspaning worden bespaard, nog afgezien van de voordelen zoals geometrische vrijheid. Ook de doorlooptijd wordt verkort tot enkele dagen.

 

Farnborough

In Farnborough toont men overigens een mock up van de machine op ware schaal. Ook worden onderdelen getoond, wordt het proces via een video gedemonstreerd en zijn operators aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over de technologie. De stand op de luchtvaartshow is interactief opgezet: bezoekers zien de onderdelen in drie productiestadia: near net shape als het uit de printer komt, een vorm die ultrasoon is getest en het einddeel. Het is de eerste keer dat Norsk Titanium de technologie zo publiekelijk demonstreert.

Farnborough International Airshow duurt van 11 tot en met 15 juli. Norsk Titanium is te vinden op stand A114 in hal 4.

 

Back to top button