ApplicationsMaterials

Nedcam: FGF printen opstap naar circulair productiemodel

Het Friese Nedcam gaat samenwerken met DSM om de toegang tot het 3D printen van grote componenten en tooling te verbeteren. Nedcam heeft onlangs een CEAD AM Flexbot gekocht en gaat hierin de pelletmaterialen voor 3D printen van DSM gebruiken. Nedcam wil met 3D printen vooral de stap naar een circulair productiemodel voor grote modellen zetten.


Nedcam is de spin-off van het Marine Research Institute Netherlands. Vandaar de affiniteit met de jachtenbouw, maar het bedrijf werkt inmiddels in elke branche voor klanten die een totaaloplossing zoeken voor de realisatie van 3D vormen. Aan deze totaaloplossing heeft de onderneming recent de CEAD Flexbot (lees het artikel over CEAD in 3D Print magazine) toegevoegd, de robot 3D printer van Nederlandse bodem. Deze stap past in de visie om naar een circulair productiemodel te gaan.

Friese vormenbouwer gaat met DSM materialen, processen en toepassingen ontwikkelen voor CEAD Flexbot

De CEAF Flexbot in actie bij Nedcam.

Afval verminderen en circulair produceren

“We willen het afval in ons productieproces absoluut verminderen en circulair worden,” vertelt Erwin van Maaren medeoprichter en Commercieel Directeur bij Nedcam. “Door de expertise van DSM op het gebied van 3D-printen en thermoplastics te combineren met onze productiekennis en productiefaciliteiten, willen we de nodige stappen zetten naar een duurzaam en volledig circulair modelproductieproces.” Momenteel produceert Nedcam uit hout of EPS grote pluggen en mallen voor composieten onderdelen. Omdat het vaak om eenmalige toepassingen gaat, ontstaat zo veel afval. Fused Granulate Fabriaction (FGF printen) is de weg naar een meer duurzame productie, uiteindelijk een circulair productiemodel. Nedcam print de onderdelen nu uit een recyclebare of gerecyclede thermoplast.

Erwin van Maaren (rechts) samen met Jan Volker, mede oprichter van Nedcam.

Nieuwe materialen en toepassingen

De twee bedrijven gaan samenwerken om nieuwe materialen, processen en toepassingen te ontwikkelen. Samen met DSM biedt Nedcam met de Fused Granulate Fabrication 3D printer productie van grote mallen aan als een service voor derden, zodat deze ook toegang krijgen tot de ntechnologie. Een van de eerste klanten waar al mee samengewerkt wordt is Royal HaskoningDHV. “We zijn ervan overtuigd dat FGF een cruciale technologie is om te kunnen voldoen aan de vraag naar 3D printing van structurele en grote componenten in gevulde polymeren, in competitieve productietijden,” aldus Pieter Leen, Application Development Specialist Additive Manufacturing bij DSM. “Nedcam vormt een belangrijke schakel tussen productontwikkeling en marktvraag en hun printing services zullen de acceptatie van additive manufacturing helpen versnellen.”

Back to top button