Applications

MX3D print 360 unieke balusters voor Amsterdamse voetgangersbrug

Amsterdam heeft er weer een groot 3D geprint icoon bij: de railing van de Zonnewende Brug. De leuning van deze 30 meter lange voetgangersbrug is gemaakt door MX3D, dat alle 360 balusters met elk een uniek design heeft geprint.


“De leuning van de brug weerspiegelt de huidige staat van de industrie: de mogelijkheid van eindeloze variaties in één productserie met behulp van de techniek van computergestuurde 3D-printers. Door simpelweg variabelen in een computerprogramma te veranderen zijn verschillende mutaties op de basisvorm van de baluster mogelijk”, zo zegt Cyrus Clark, ontwerper van de Zonnewende Brug.

Vloeiende bewegingen door verandering variabelen

Door de variabelen te veranderen, ontstaan er verschillende vloeiende bewegingen in een serie balusters. Vanuit elk gezichtspunt heeft de beeld hierdoor een ander beeld. Elk van de 360 balusters is namelijk net iets anders, wat economisch eigenlijk alleen gemaakt kan worden met 3D metaalprinten.  Precies daarom is het Amsterdamse MX3D erbij gehaald, de Nederlandse fabrikant van WAAM robotmetaalprinters die doorgaans vooral buiten Nederland actief is. In een kort tijdsbestek kon MX3D de 360 balusters printen.

Kortere levertijden

“Dankzij onze monitoring en actieve feedback loop hebben we dit project 24/7 geprint zonder menselijke supervisie. Deze specifieke MX3D-technologie zorgt voor de broodnodige verkorting van de levertijd en kosten van metalen 3D-geprinte onderdelen”, zegt Gijs van der Velde, CEO van MX3D, hierover. Ook in de nabewerking is tijd bespaard: MX3D heeft elke baluster 3D geprint op een basisplaat die direct op de brug gemonteerd kon worden. Volgens Gijs van der Velde is de Zonnewende Brug het bewijst dat 3D metaalprinten klassieke fabricagemethoden kan vervangen en tegelijkertijd de ontwerpvrijheid vergroot. De brug heeft een totale lengte van 30 meter, een breedte van 6,3 meter en een hoogte van 2,1 meter. De brug is afgewerkt met een satijn finish coating.

Leuk weetje

De Zonnewende Brug heeft net als alle Amsterdamse bruggen een eigen nummer: 2106. In eerste instantie diende dit nummer om de datum van de opening te bepalen: 21 juni 2023. Verder werd de link gelegd met het begin van de astronomische zomer op deze datum (zomerzonnewende), wat heel goed aansluit bij het ontwerpconcept.

Wie de brug in het echt wil zien, kan in Amsterdam terecht bij de Oostenburgervaart (1018 SM Amsterdam) in Oostenbrug.

Back to top button