Applications

MX3D levert eerste M1 metaal AM systeem aan Canada

Dalhousie universiteit in Nova Scotia gaat industrie ondersteunen met WAAM

MX3D heeft het eerste M1 WAAM systeem geïnstalleerd in Canada. Het AM system is geplaatst bij de Dalhousie universiteit. De onderzoekers gaan met de M1 projecten doen samen met Canadese bedrijven uit uiteenlopende sectoren, van bouw tot en met engineering.


De Canadese universiteit wil uitgroeien tot de nr 1 WAAM service provider in Canada als het gaat om nieuwe onderzoeksprojecten. “De invoering van WAAM-technologie in Nova Scotia is een belangrijke stap voorwaarts voor de academische onderzoeks- en industriële toepassingsmogelijkheden van de regio. Het dient als katalysator voor innovatie en groei in deze sectoren door onderzoekers en industriële professionals een platform te bieden om het volledige potentieel van deze technologie te verkennen”, zegt professor Ali Nasiri over het onderliggend doel van de investering die de universiteit doet.

Universiteit staat ook open voor internationale samenwerkingspartners

Gebruiksvriendelijk WAAM systeem

Het M1 metaal AM systeem is het compacte turn key WAAM-systeem van de Nederlandse fabrikant MX3D. Robot, lasgenerator en de eigen software MetalXL van MX3D zijn geïntegreerd in één afgeschermde productiecel. Ali Nasiri noemt onder andere de gebruiksvriendelijkheid als een van de sterke punten van de M1. Dat maakt het gemakkelijk voor studenten en professionals die getraind worden om met de technologie te werken. De universiteit in Nova Scotia wil de M1 inzetten om de vraag van partners uit de industrie te kunnen beantwoorden. Nu de vraag naar WAAM groeit, wil Nasiri geavanceerde test- en monitoringmethoden ontwikkelen om het potentieel van de technologie volledig te benutten. Ook gaat men er professionals uit de Canadese industrie mee trainen. De universiteit gaat daarnaast deze bedrijven ondersteunen bij het valideren van WAAM voor specifieke toepassingen of specifieke materialen.

Krachtige software voor dataverwerking

De Nederlandse fabrikant past in de M1 de zelf ontwikkelde software MetalXL toe. Deze kan ook in combinatie met een industrierobot en een lassysteem worden gebruikt. Professor Nasiri noemt de MetalXL software een krachtig gereedschap om data te verzamelen en toegankelijk te maken. “Dergelijke data zijn essentieel voor effectieve bewaking en beheersing van het proces. Bovendien biedt MetalXL een visuele weergave van de belangrijkste procesparameters, waardoor snel en gericht inzicht kan worden verkregen in de grote dataset.” De universiteit staat ook open voor samenwerking met internationale partners die de mogelijkheden van WAAM willen verkennen.

Back to top button