Technology

Mosaic Palette 2: multikleuren en -materialen printen

Kun je met een standaard filament 3D printer meerdere kleuren en zelfs meerdere materialen in één werkstuk printen? Met een enkele extruder? Ja, zeggen de oprichters van Mosaic. Ze hebben hun nieuwe Palette 2 klaar, de extra unit die een gewone FDM-printer verandert in een meerkleuren- en multimateriaal 3D printer.

 

Extern systeem verandert meeste FDM-printers in multifilament printer

Enkele jaren geleden had het team nog een Kickstartercampagne nodig voor hun eerste productlancering, de Palette. Nu lanceren ze niet alleen de Palette 2, maar een volledig ecosysteem. Dat bestaat uit een Palette, een Pro versie, CANVAS Hub en het CANVAS Multi-materiaal software platform.

 

Filament splitsen

De kern van het systeem is de Splice Core unit. Met deze gepatenteerde technologie splitst men het filament om afhankelijk van de kleur die men wil of de materiaalsamenstelling, te combineren  met andere filamenten tot één nieuw filament. Dat wordt naar de extruder van de 3D printer geleid. Door deze techniek te verbeteren, is het proces betrouwbaarder, aldus de ontwikkelaars in een toelichting op de nieuwe versie van het systeem. Nieuw zijn de sensoren in Palette 2 en Palette 2 Pro. Deze signaleren als een bepaald filamentrol aan zijn einde komt. Op dat moment wordt automatisch een nieuwe rol gesplitst en samengevoegd. De Pro-versie is bedoeld voor printers met een groter bouwvolume en die met een hogere snelheid printen. De nieuwe splitter verwarmt en koelt sneller af dan voorheen. Bij deze versie is de splitter van aluminium gemaakt.

 

Tot vier verschillende filamenten kun je combineren met de Mosaic Palette 2. (Foto’s Mosaic)

 

Software platform

Een cruciaal onderdeel van het systeem is de software om meerdere materialen in een printjob te combineren. Dat doet Mosaic met Canvas. Het is een cloud platform. Met deze software kunnen bepaalde kleuren toegekend worden aan onderdelen van het werkstuk. De software vereenvoudigt het werken met kleuren bij 3D printen. De software doet verder de slicing van de file. De ontwikkelaars zeggen door het slicen in de cloud te doen veel meer informatie te kunnen verzamelen en deze te gebruiken voor het verbeteren van de software. Deze datacollectie gebeurt overigens anoniem. Ook staan er voor-gedefinieerde profielen in de database.

Op de website van Mosaic vind je een lijst met compatible 3D printers.

 

Back to top button