3D printmarktTechnology

Materialise: deze vijf thema’s domineren 3D printen in 2020

Materialise ziet voor 2020 vijf thema’s die de 3D printindustrie zullen domineren. Duurzaamheid in een brede betekenis van het woord is het allerbelangrijkste thema voor komend jaar. 3D printen als oplossing voor het managen van risico’s, kunstmatige intelligentie, een ander innovatieklimaat én geautomatiseerde post-processing zijn de andere thema’s voor 2020.


Duurzaamheid voor Fried Vancraen (Materialise) hét thema van 2020

Materialise bestaat komend jaar 30 jaar. Aan de vooravond van het jubileumjaar blikken enkele topmanagers van het concern in een blogpost vooruit naar 2020. Voor Fried Vancraen, oprichter en CEO, wordt duurzaamheid in 2020 hét woord in de 3D printindustrie. De betekenis daarvan reikt voor hem veel verder dan de impact op het milieu of de sociale betekenis.

Gepersonaliseerde producten leiden tot betere zorg, een van de belangrijke meerwaarden van 3D printen.

Duurzaamheid in een brede betekenis

De 3D printindustrie moet zich bewust zijn van de milieu en sociale impact van de technologie, zegt hij. Duurzaamheid is een kracht van 3D printen. Je kunt immers decentrale produceren; door gepersonaliseerde producten te maken betere zorg leveren. En de techniek draagt bij aan kwalitatief betere banen. 3D printen helpt bedrijven duurzamer te worden. Fried Vancraen vindt dat echter nog onvoldoende. “Onze industrie kan en moet meer doen, door nieuwe en innovatieve manieren te ontwikkelen om onze impact op de samenleving te verminderen.” Hij is blij dat de marktleiders dit inmiddels erkennen en initiatieven ontwikkelen om het energieverbruik te verminderen, het gebruik van gerecycled poeder te verhogen en de werkplekken van de toekomst te creëren. Duurzaamheid heeft voor hem ook een betekenis op financieel vlak. “3D printen biedt bedrijven de kans om financieel duurzaam te worden.”

3D printen als instrument voor risicobeheersing

Dat is een bruggetje naar het tweede thema: 3D printen als het antwoord op de groeiende economische onzekerheid. Fabrikanten zullen zich meer richten op lagere kosten en het beperken van risico’s. In de vorige crisis, rond 2009, werd de 3D printindustrie sterk getroffen. Materialise verwacht dat dit nu niet het geval zal zijn. Jurgen Laudus, Vice President en General Manager Manufacturing. “Bij 3D printen gaat het niet meer alleen om prototyping – het is een aanvullende technologie geworden voor het maken van eindproducten. Tegelijkertijd is de technologie zelf gerijpt. Meer producenten rekenen op 3D printen om specifieke ontwerp- en productievoordelen te leveren. En dus is 3D printen in onzekere tijden niet langer een kostenpost en een risico – maar een kans”. Bij Materialise verwacht men dat in economisch onzekere tijden daarom meer producenten 3D printen gaan toepassen om kosten en risico’s te beperken.

3D pinten van functionele producten, zoals Hoya doet, helpt in onzekere tijden risico’s te verkleinen.

Kunstmatige Intelligentie: een kans

De volgende thema’s zijn meer innovatiegericht. Het eerste is Kunstmatige Intelligentie (AI). AI is een veelbelovend, krachtig hulpmiddel om grote datasets te verwerken en bruikbare inzichten te creëren. Maar dit vereist een diepgaand begrip van processen. “Vandaag de dag zijn er zeker gevallen waarin AI helpt om 3D printen te bevorderen”, zegt Stefaan Motte, Vice President en General Manager Software. “Maar voordat we AI echt kunnen toepassen in AM, moeten we werken aan betere inzichten in en een beter begrip van de vele parameters en algoritmes die het 3D printproces bepalen.” AI zal dan op termijn het proces sneller, voorspelbaarder en stabieler maken.

Innovatieklimaat: samenwerking

Materialise ziet komend jaar het innovatieklimaat verder veranderen. Machines, materialen en post processing worden veel meer als één geheel benaderd. Partijen gaan meer samenwerken, Hierdoor worden toepassingen mogelijk die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren.
Kristel Van den Bergh , directeur Innovatie, geeft als voorbeeld 3D printen met TPU. Tot voor kort was dit proces niet stabiel en daardoor niet schaalbaar. Vandaag de dag wel, door de mix van de Multi Jet Fusion technologie van HP, nieuwe materialen van BASF en de kennis van het proces en ontwerp die Materialise inbrengt. Deze vooruitgang zorgt voor een stormachtige toename van het aantal mogelijke toepassingen. Hierdoor staat 3D printen op het punt om echt te worden.

Geautomatiseerde nabewerking

De vijfde trend die Materialise voor het komend jaar ziet, is de doorbraak van geautomatiseerd nabewerken. Tot nog toe is dat wel een bottleneck gebleken als het om opschalen van 3D printen gaat. “We geloven dat het nu tijd is om de nabewerking te automatiseren”, zegt Bart Van der Schueren, CTO. “Bij Materialise hebben we veel geïnvesteerd in deze processen. Een voorbeeld van onze recente inzet voor automatisering is dat we onze gehele reinigingslijn in onze medische productie hebben gerobotiseerd om zo de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen te waarborgen”. Industrie 4.0 creëert hiervoor nieuwe kansen. Voor de echte doorbraak zijn investeringen in geautomatiseerde post-processing noodzakelijk.

Materialise organiseert in 2020 weer de Materialise World Summit, op 14 en 15 mei. Deze vijf thema’s komen in het conferentieprogramma uitgebreid aan bod.

Foto: Bij Materialise staat duurzaamheid hoog op de agenda. Zo wordt het overgrote deel van afval gerecycled en probeert het zoveel mogelijk poeder te hergebruiken (foto Materialise)

Back to top button