3D printmarktMaterialspostprocessing

Alcoa gaat 3D geprinte componenten toeleveren aan Airbus

Alcoa heeft een contract gesloten met Airbus. Het Amerikaanse concern gaat titanium componenten voor zowel de fuselage als de ophanging van de vliegtuigmotor aan Airbus toeleveren. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in 3D print competenties en capaciteit. Deze investering lijkt nu vruchten af te werpen.

 

Titanium onderdelen voor fuselage en motoren

Het is de twee grote vliegtuigbouwers in de wereld ernst als het om 3D printen gaat. Vorig jaar zomer merkte Peter Sanders, bij Airbus verantwoordelijk voor de uitrol van additive manufacturing, op dat toeleveranciers op 3D printvlak welkom zijn bij de Europese vliegtuigbouwer. Alcoa springt nu op deze wagen die, zo lijkt het steeds meer, definitief vertrokken is. De beide concerns maken verder geen details over de waarde van de overeenkomst bekend. Wel is het de bedoeling dat Alcoa al deze zomer de eerste onderdelen gaat leveren. Begin dit jaar heeft een andere belangrijke toeleverancier van Airbus, Premium Aerotec in het Duitse Varel, eveneens een 3D printafdeling opgezet waar onderdelen voor de Airbus vliegtuigdelen worden geprint. Klaus Kleinfeld, CEO van Alcoa, zegt trots te zijn dat het bedrijf Airbus nu gaat helpen het pad te effenen voor de toekomst van de productie van vliegtuigen.

 

Drie grote investeringen

Een belangrijke rol in deze nieuwe stap is weggelegd voor het vroegere RTI Internationals Metals, een bedrijf dat in 2015 werd ingelijfd door Alcoa en dat gespecialiseerd is in het maken van fijn precisiegietwerk. Deze dochter heeft zich in de vestiging in Austin (Texas) ontwikkeld tot een bedrijf met zowel engineeringkennis als AM-capaciteit voor het 3D printen van titanium componenten. Daarnaast heeft Alcoa geïnvesteerd in de CT scan en HIP-installatie in Michigan. Deze technieken zijn van belang voor de kwaliteitscontrole en voor de nabewerking van de geprinte componenten. Door de HIP-nabehandeling van de printdelen weet Alcoa de eigenschappen van het materiaal verder te verbeteren. Daarnaast heeft Alcoa recent aangekondigd 60 miljoen dollar te investeren in het versterken van de materiaalontwikkeling voor 3D printen. Dit geld wordt vooral geïnvesteerd in het Alcoa Technical Center in Pittsburgh, ’s werelds grootste onderzoekscentrum voor lichtgewicht materialen.

 

Splitsing Alcoa

De additive manufacturing activiteiten gaan van de zomer deel uit maken van Arconic, de naam voor de afsplitsing van het concern die binnen enkele maanden wordt doorgevoerd. Arconic wordt het nieuwe bedrijf waarin de innovatieve en technologie gedreven activiteiten worden ondergebracht. De upstream activiteiten – de winning van bauxiet, productie van primair aluminium en gieten – blijven in Alcoa.

 

alcoa

Back to top button