Technology

Masterclass 3D printen met gerecycled filament bij FabCity

Bij FabCity Amsterdam vindt eind juni een 3D masterclass plaats over 3D printen met recycled PET. Aanleiding is het project Plastic Madonna, een initiatief en ontwerp van Amsterdammer Peter Smith. Hij heeft het 3D geprinte beeld gemaakt samen met vrijwilligers van stichting KLEAN en heel veel mensen in het hele land die een plastic flesje zwerfafval opraapten voor dit project.

 

Onderdeel van project Plastic Madonna

En dat is het hele idee achter dit project: 3D printen en de bereidheid van alle Nederlanders om dagelijks een stukje zwerfafval op te rapen, kunnen het probleem van plastic zwerfafval dat in onze voedselketen terecht komt voor een deel oplossen. Voor de Plastic Madonna, waarvan op World Oceans Day in FabCity het schaalmodel werd onthuld, zijn 100.000 op straat opgeraapte PET flessen gerecycled. De 100.000 flesjes zijn het equivalent van de hoeveelheid plastic die elke tien seconden in de zeeën terecht komt. Het project toont aan dat 3D printen van gerecycled afval kan en dat 3D printen zo een bijdrage kan leveren aan de circulaire economie. Het beeld van de Plastic Madonna wordt zo’n 12 meter lang. Actrice Thekla Reuten lag samen met haar zoontje model voor het kunstwerk.
]

 

Bekijk de video van de onthulling van het schaalmodel

Maserclass

Om het 3D printen met gerecycled plastic meer onder de aandacht te brengen, vindt eind deze maand een masterclass Bigger Printing onder leiding van Joris van Tubergen ( Rooie Joris) en Peggy Bannenberg plaats. Beiden hebben al 8 jaar ervaring met 3D FDM printen en delen deze ervaringen. De masterclass gaat onder andere over 3D printen met rPET filament en eveneens hoe je grote stukken kunt printen op een standaard 3D printer. Deelnemers brengen hun eigen 3D printer mee zodat tijdens de masterclass geprint kan worden met het gerecyclede rPET filament. Je kunt kiezen uit zaterdag 25 juni of zondag 26 juni. Deelname kost slechts 25 euro en een rol filament van Refil kost 20 euro. Geef je op voor 19 juni, vol is vol. Meer info, alle mogelijkheden en opgaveknop vind je op de website  (of kijk op www.plasticmadonna.com) Overigens wordt er nog een tweede Plastic Madonna geprint. Dit beeld ligt tijdens de Olympische Spelen op het strand van Rio de Janeiro en wordt gemaakt van lokaal gevonden plastic zwerfafval.

 

Back to top button