3D printmarkt

Marketiger groeit uit het jasje: nieuwe locatie op BIC

Maikel de Wit: ben creatief en creëer je eigen kansen

Waar veel bedrijven dit jaar tegen een krimp aankijken, groeit Marketiger zo snel dat het Eindhovense 3D printbedrijf nu al moet verhuizen naar een andere locatie op de Brainport Industries Campus. En dat in een jaar waarin de omzet van de themaparken, vorig jaar nog goed voor een flinke aandeel, te lijden heeft onder de Coronacrisis.


“Toen we hier kwamen, verwachtte ik al dat BIC de ideale plek zou zijn om onze groei te faciliteren”, licht Maikel de Wit, eigenaar van Marketiger, toe. “Dat is helemaal uitgekomen, alleen veel sneller dan ik had kunnen denken.” Eerder dit jaar nam Marketiger samen met AM-Flow en Additive Center zijn intrek in een 200 vierkante meter grote ruimte. Later deze maand verhuist het bedrijf naar een nieuwe plek in BIC, waar niet alleen bijna vier keer zoveel ruimte is, maar ook de omstandigheden ideaal zijn voor de additive manufacturing activiteiten.

Marketiger gebruikt de full color printer van Mimaki (op de foto de 3DUJ-553 bij Mimaki Europe in Diemen). In Eindhoven staan er inmiddels meerdere van deze systemen om de productie aan te kunnen.

Creatief zijn

“We zijn voorbereid dat het altijd mis kan gaan. Dat hebben we dit jaar gezien, toen de themaparken plots geen business meer opleverden”, zo zei Maikel de Wit onlangs nog tijdens een online conferentie over industrieel 3D printen van Mimaki Europe. Je moet dan snel schakelen. Marketiger is in het begin van de Coronacrisis onder andere voor CSU logo’s op producten zoals Coronaproof deurhendels en kranen gaan 3D printen, die het facilitair bedrijf gebruikte om veiliger te kunnen werken. Onder andere een hygiëne haak, waarmee duidelijk wordt gemaakt of een bureau is gereinigd of niet. Ook heeft Marketiger meer dan 20.000 doppen geprint voor de testbuisjes voor covid-19 testen. “En wat helemaal cool is, is dat de themaparken ons gevraagd hebben mee te denken over hoe ze hun business kunnen continueren ondanks dat de parken gesloten waren.” Daarnaast ziet hij dit jaar een duidelijke verschuiving van fysieke orders naar online business. De boodschap van Maikel de Wit is dan ook ben creatief en creëer je eigen kansen. “Covid-19 is hier en gaat niet weg. Ben solution minded.”

Marketiger
Marketiger groeit straks verder vanaf de nieuwe locatie op BIC.

BIC heeft grote sprong vooruit mogelijk gemaakt

En dat vertaalt zich in een gezonde groei van het Eindhovense 3D printbedrijf, dat dit jaar het aantal Mimaki full color printers verder heeft uitgebreid. Toch is het, benadrukt hij opnieuw, niet een kwestie van méér of snellere printkoppen. Maikel de Wit: “Je kunt bij wijze van spreken de allersnelste printerkop maken, die krijgt pas waarde als ook zaken als postprocessing, marktbewerking en de voorzieningen op locatie kloppen. De manier waarop alle factoren voor ons op BIC bij elkaar komen, heeft voor ons deze grote sprong vooruit mogelijk gemaakt.”

Samenwerking op de campus

De samenwerking met andere partijen op de BIC heeft daar absoluut een rol in meegespeeld. Aan de ene kant strategische samenwerkingen, zoals met K3D en Yaskawa, aan de andere kant de mentaliteit ‘elkaar even helpen ‘zo vat Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed en verantwoordelijk voor de campus, samen. Marketiger laat bijvoorbeeld prints meten bij Anteryon, terwijl Anteryon producten laat 3D printen bij Marketiger. “Puur omdat je buren bent en elkaar ontmoet, ontstaan hier mooise kansen.”

Verhuizing biedt kans workflow te optimaliseren voor verdere groei

De verhuizing naar de nieuwe locatie geeft Marketiger vooral ruimte om de processen rondom het 3D printen logischer in te richten. En dat is nodig nu er honderden stukken per dag worden geprint. De nieuwe ruimte en de voorzieningen die hierin beschikbaar zijn, bieden mogelijkheden om verder op te schalen.

Back to top button