3D printmarktTechnology

Mark3D Global Partner of the Year Markforged

Mark3D is uitgeroepen tot Gobal Partner of the Year van de Amerikaanse 3D printerfabrikant Markforged. Sinds vorige zomer heeft de Europese dealer ook een verkoopkantoor in Den Bosch. Begin dit jaar werd een vestiging in het Verenigd Koninkrijk geopend. “We willen dichtbij de klanten staan voor de ondersteuning”, zegt Allan van de Laak van de Nederlandse vestiging.

 

Dit voorjaar start levering MarkForged Metal X

De beste wereldwijde partner wordt elk jaar gekozen op basis van resultaten die een reseller boekt, inclusief de service en support van klanten. De opening van de vestigingen in de Benelux en het VK onderstrepen de visie van Mark3D, dat enkele jaren geleden in Duitsland is gestart met de verkopen van alleen de Markforged 3D printers. De Amerikaanse 3D printerfabrikant, opgericht door Greg Mark, verraste enkele jaren geleden met deze 3D carbon printer. Tegenwoordig is er een industriële lijn, de X3, X5 en X7, aan toegevoegd. Deze 3D printers zijn afgestemd op productie. De laatste ontwikkeling is de Metal X.

 

Mark3D

Van links naar rechts Greg Mark (founder en eigenaar Markforged), Daniël Held (founder en CEO Mark3D) en Jason Eubanks (CRO

 

FDM technologie voor metaal

Dit is één van de 3D metaalprinters waar vol spanning naar wordt uitgekeken. Een alternatief voor andere metaalprinttechnieken. In het tweede kwartaal van dit jaar gaat Mark3D de eerste exemplaren uitleveren aan Nederlandse klanten. In de VS is de levering al op gang gekomen. De Metal X gebruikt FDM printtechnologie, maar dan voor metaal. Als eerste zal rvs beschikbaar zijn. Andere materialen zitten in een bètafase: titanium, gereedschapstaal, Inconel en aluminium. Tijdens het printen wordt met een laserinspectietool de nauwkeurigheid van het werkstuk gemeten. Op basis hiervan stuurt de Eiger cloudsoftware van Markforged het printproces bij. Omdat het metaalpoeder in een polymeer zit, moet het onderdeel na het printen een wasstation in en daarna de sinteroven. In het oplosmiddel vindt het debindingproces plaats, tijdens het sinteren krijgt het materiaal zijn dichtheid. Deze ligt tussen de 98 een 99,8%.

 

Vergelijkbaar met MIM

Door het sinteren krijgt het materiaal in alle richtingen dezelfde eigenschappen (isotropisch). De materiaaleigenschappen zijn grotendeels vergelijkbaar met die van Metal Injection Moulding (MIM) werkstukken. “Het proces is vergelijkbaar met metal injection moulding”, aldus Bob Verhoeckx van Mark3D. “Het verschil is dat we grotere stukken kunnen printen.” En de typische vormvrijheid van 3D printen.. Het maximale bouwvolume van de printer bedraagt 250 bij 220 bij 200 mm, de laaghoogte is 50 µm. Na het sinteren krijgt het onderdeel de echte oppervlakteruwheid die beter is. Hoewel Markforged twee types sinterovens bouwt, zal voor 80 tot 90 procent van de klanten de standaard oven volstaan.

 

Links het onderdeel zoals het uit de 3D printer komt, rechts na het sinteren.

 

Toegankelijker budget

Het totale systeem, dus inclusief printer, wasstation en oven, begint bij € 120.000. Met deze prijs verwacht Mark3D in de Benelux een bredere groep maakbedrijven aan te spreken die de stap naar metaalprinten willen maken. “Maar dan wel voor een toegankelijk budget”, zegt Bob Verhoeckx. “Naast de prijs is de gebruiksvriendelijkheid onderscheidend. Veilig, dus niet met losse poeders. En de Metal X gebruikt dezelfde software als de composietprinters, waarmee klanten al enkele jaren ervaring hebben.” Behalve nieuwkomers in metaalprinten verwacht men bij Mark3D ook klanten te trekken die deze technologie naast bestaande 3D metaalprinters willen inzetten.

 

Benelux primeur

Mark3D neemt in maart deel aan RapidPro 2018. Dat is nog te vroeg voor de 3D printer, maar er zullen wel metalen voorbeeldproducten getoond worden. En de composietprinters worden gedemonstreerd. De interesse voor deze machines groeit. Bob: “Soms kun je metalen onderdelen vervangen. Veel aluminium onderdelen die in kleine series worden vervaardigd, of complexe geometriën hebben, kunnen vervangen worden door carbon.” Lagere kostprijs en een geringer gewicht zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de sterke van het product geven dan de doorslag.

 

 

Back to top button