software

MakerBot CloudPrint nieuwe hoeksteen van printplatform voor engineers

MakerBot breidt het ecosysteem verder uit met CloudPrint. De software garandeert een naadloze digitale workflow, waarbij gebruikers via hun webbrowser toegang krijgen tot de MakerBot 3D printers. Het aantal MakerBot 3D printers dat met CloudPrint gekoppeld kan worden, is onbeperkt.


Hoewel MakerBot al meer dan een jaar geleden gestart is met de ontwikkeling van CloudPrint, sluit het onbedoeld naadloos aan op sterke toename van thuiswerken vanwege de covid-19 pandemie. “We hebben bij de test van het platform gezien dat CloudPrint voor bedrijven waarbij engineers thuis werken een krachtige tool is”, zegt Johan-Till Broer, VP Product Development bij MakerBot. Via het cloudplatform krijgen gebruikers op afstand toegang tot de 3D printers, kunnen ze het printproces monitoren en kunnen de printopdrachten beter gemanaged worden, ongeacht of er nu één 3D printer voor het team beschikbaar is, een hele printerfarm klaar staat of zelfs als elke engineer thuis zijn MakerBot Method 3D printer heeft.

Cloudplatform verbindt gebruikers via webbrowser met de MakerBot 3D printers

Fysieke modellen blijven nodig in productontwikkeling

Productontwikkelaars blijven, zegt Johan-Till Broer, behoefte houden aan fysieke modellen. Dat zegt ook een van de bètaklanten van MakerBot CloudPrint, Marco Perry, CEO van industrieel ontwerpbureau Pensa in New York. “Terwijl veel digitale tools het face to face contact vervangen, kan niks het werken met fysieke prototypes vervangen. Makerbot CloudPrint biedt ons de kans om op afstand van onze 3D printers te werken.” Volgens Johan-Till Broer is er een groot gat tussen de digitale tools waarmee engineers werken en een fysiek product. “Het platform met de Method 3D printer is hiervoor een krachtig instrument.” Het is zelfs mogelijk dat één engineer op de Method 3D printer bij zijn collega’s thuis hetzelfde model print om daar online verder over te praten.

Submitter functie

Johan-Till Broer doelt dan op de derde optie die het nieuwe platform biedt, naast de mogelijkheid om als ‘add man’ 3D printopdrachten toe te wijzen voor een heel team en ze als ‘member’ zelf naar een printer te sturen. De derde optie is ‘group submitter’. In dat geval stuurt iemand een uploadlink naar degene die de add man rol beheert. Deze upload de STL file, controleert deze en stuurt de data door naar een van de MakerBot 3D printers. Dit is met name ook een optie voor het onderwijs, waar de docent zo controle houdt. Want behalve de Method X kunnen ook de MakerBot Replicator en de MakerBot Classroom bundel gekoppeld worden.

Verschuiving van desktop naar cloud

MakerBot heeft CloudPrint mede ontwikkeld omdat het een verschuiving ziet van desktop software naar cloudgebaseerde software. Het nieuwe platform biedt de printerfabrikant de mogelijkheid om veel sneller updates en nieuwe features uit te rollen. Dit kunnen upgrades zijn van standaard zaken maar ook speciale features. Daarnaast is er nu een mogelijkheid om API’s te ontwikkelen voor de koppeling met andere softwareplatformen, bijvoorbeeld software voor Meshrepair. Standaard kan MakerBot CloudPrint nu al geïntegreerd worden in Google G Suite, waar gebruikers hun files kunnen opslaan die ze direct kunnen printen op de Method. MakerBot blijft daarnaast de desktopsoftware aanbieden. In de toekomst zullen updates sneller via het cloudplatform worden uitgerold. De basisfuncties, waaronder het slicen van een CAD-file, blijft gratis. Johan-Till Broer sluit niet uit dat er in de toekomst ook betaalde functionaliteiten komen. “Daarover zijn nog geen concrete details bekend, maar de tools om samen te werken en te slicen zullen we gratis blijven aanbieden. We zien dit als de kern van het MakerBot Method gevoel.”

Analyse van printergebruik

Voor bedrijven met een MakerBot Method printerfarm, biedt CloudPrint de mogelijkheid om gebruiksdata uit te lezen en te analyseren. Denk dan niet alleen aan het gebruik van de printers maar ook aan materiaalgebruik. “We overwegen in de toekomst een dashboardfunctie toe te voegen, naast eigen analysetools”, laat de VP Product Development weten. Ook de koppeling met het ERP-systeem van de onderneming is een van de zaken die er waarschijnlijk gaan komen. Een optie waar het team nu al aan ontwikkelt, is het opslaan van printermodi in de cloud. Dat is met name interessant voor de gebruikers van de nieuwe Method Labs extruder, waarmee de MakerBot 3D printer geschikt is voor materialen van derden.

Voor het slicen in de cloud heeft de gebruiker via de webbrowser toegang tot allerlei instellingen.

Snellere slicer en previewer

Onderdeel van MakerBot CloudPrint is een nieuw ontwikkelde slicer. Met name de snelheid van het slicen ligt hoger. Daarnaast is de snelheid voor een preview van de printjob verbeterd, wat interessant is voor het printen met twee materialen. In dat geval willen gebruikers vaak zien hoe in een bepaalde positionering van het werkstuk support wordt geplaatst. Met de preview krijgt men daar inzicht in. “Dat kostte vroeger nogal eens veel tijd. Met CloudPrint gebeurt dit vele sneller.”

Hoekstenen van het MakerBot ecosysteem

Johan-Till Broer zegt dat de hoekstenen voor het MakerBot Method platform nu klaar zijn. Maar daarbinnen zullen er nog meer nieuwe producten volgen. “In het voorbije anderhalf jaar sinds we de Method hebben gelanceerd, hebben we laten zien hoe toegewijd we aan het platform zijn en hoe we de mogelijkheden voor gebruikers vergroten. Zo zijn er nu al 17 materialen voor de Method 3D printer beschikbaar. We willen gebruikers door de tijd heen meer waarde bieden en de kern van het platform verbeteren en sterker maken.”

In de Benelux is sinds kort Trideus officieel reseller van MakerBot

Back to top button