Applicationsdesign

Loop earplugs: 3D printen voor maximaal geluidsgenot en bescherming

Wie dit voorjaar festivals bezoekt, kan zijn gehoor beschermen met een nieuwe lijn oordopjes, 3D geprint. Dit is namelijk de enige productietechnologie waarmee de Loop earplugs van het Belgische bedrijf geproduceerd kunnen worden. 3D printtechnologie zorgt voor een combinatie van maximaal geluidsgenot én bescherming.

 

3D printen enige haalbare productietechniek voor Loop earplugs

Na zelf pijnlijke oren opgelopen te hebben door te luide muziek, ging de Antwerpenaar Maarten Bodewes op zoek naar gehoorbescherming die betaalbaar is, goed zit en je toelaat de muziek te ervaren zoals ze uit de luidsprekers komt. Hij kwam echter al snel van een kale reis thuis. De klassieke oordoppen zijn helemaal niet comfortabel om te dragen, en dempen bovendien niet het hele frequentiespectrum waardoor sommige tonen harder binnenkomen dan andere. Als alternatief worden vaak op maat gemaakte oordoppen voorgesteld, Maar deze zijn al snel vele malen duurder. En daardoor niet altijd een voor de hand liggende oplossing voor jongeren of studenten. Samen met mede-ondernemer Dimitri O is Maarten daarom zelf oordopjes gaan ontwikkelen.

 

Loop earplugs
Zo zijn de Loop earplugs opgebouwd. De Loop earplugs onderscheiden zich door een hol akoestisch kanaal. Hierdoor is 3D printen de enige bruikbare productietechniek.

 

Hol akoestisch kanaal kan alleen 3D geprint worden

In samenwerking met de TU Delft ontwierp en testte het team van Loop gedurende twee jaar zo’n 40 prototypes. “Elke iteratie bracht ons dichter bij de ultieme oordop,” aldus Maarten Bodewes. De productie van de Loop leverde echter een andere uitdaging op. Het bijzonder aan het design van de oordopjes is namelijk een hol, akoestisch kanaal. Dit functioneert als een resonator, net als het menselijk gehoorkanaal. Zo’n hol kanaal kun je niet anders maken dan met 3D printen. De twee ondernemers realiseerden zich gaandeweg het designproces dat ze om een optimale geluidsbeleving te garanderen, het product niet zouden kunnen maken zonder een geavanceerde productiemethode. Daarom hebben ze ondernemers besloten 3D printen niet alleen in te zetten voor de productie van prototypes en testmodellen, maar ook voor de definitieve serieproductie.

 

Verbeteringen snel doorvoeren in productie

Het Belgische 3D printservicebedrijf Tenco DDM in Genk tekent hiervoor. “We hebben acht of negen verschillende printers getest, maar onze keuze werd al vrij snel duidelijk,” zei Maarten over de definitieve beslissing. Tenco DDM’s uitgebreide machinepark laat het bedrijf toe in maar liefst 19 verschillende materialen met hoge precisie te printen. Onder meer hoge temperatuurharsen en keramische gevulde harsen, maar ook zachte en biocompatibele materialen behoren tot de mogelijkheden. De oordopjes worden geproduceerd in de kleuren zwart, blauw en rood. Het voordeel dat Loop heeft, is dat men snel kan inspelen op klantwensen. Maarten Bodewes: “Dankzij 3D printen kunnen we snel inspelen op feedback van onze klanten. We kunnen verbeteringen en aanpassingen onmiddellijk doorvoeren en produceren, zonder daarmee de kosten de hoogte in te jagen.”
De 3D geprinte Loop-gehoorbescherming wordt verkocht voor € 39.

 

Tenco DDM
Tenco DDM 3D print de gehoorbeschermers van Loop.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd naar schatting maar liefst 1,1 miljard jongeren met een risico op gehoorschade. Rockconcerten en nachtclubs staan bovenaan de lijst met oorzaken, en als gevolg daarvan liepen 180 miljoen jongeren al onherstelbare schade op.

 

Back to top button