Technology

Leapfrog Bolt voert productiviteit in 3D printen verder op

De Nederlandse 3D printerfabrikant Leapfrog introduceert de Leapfrog Bolt, een nieuwe 3D printer voor het hogere marktsegment in FDM-printers. De fabrikant zelf zegt een nieuwe standaard te willen stellen en ziet de Leapfrog Bolt als een printer die een brug slaat naar de toekomst van 3D printen.

 

Replicator & mirror modus verkort programmeer- en printtijd

De meest in het oogspringende vernieuwing is de replicator & mirror modus. Omdat de Leapfrog Bolt is voorzien van twee gescheiden printkoppen – een andere vernieuwing – kun je dus twee producten gelijktijdig printen. Om de voordelen van de twee koppen te vergroten, is in de software de replicator & mirror modus voorzien.

 

In de replicator & mirror mode wordt bijvoorbeeld het linker deel van het printbed gekopieerd naar het rechter deel.
In de replicator & mirror mode wordt bijvoorbeeld het linker deel van het printbed gekopieerd naar het rechter deel.

Automatisch reproduceren van werkstukken

In de replicator modus kopieert de software als het ware een helft van het grote printbed. De twee extruders printen dan gelijktijdig hetzelfde onderdeel, zonder dat er extra veel programmeertijd voor nodig is. Met name is dit interessant voor het printen van kleine series. De mirror modus gaat nog een stap verder. In deze instelling maakt de software automatisch een spiegelbeeld van het werkstuk en met de tweede printkop wordt dat gelijktijdig op de andere helft van het printbed geprint. Dit kan van pas komen bij het printen van linker en rechter onderdelen, of twee matrijshelften. Volgens Sander Adam, CEO Leapfrog 3D printers, kent de Bolt weliswaar geavanceerde mogelijkheden, maar is de bediening eenvoudig en intuïtief en de betrouwbaarheid hoog. Dat sluit naadloos aan op de visie van Leapfrog om de inzet van 3D printers zo eenvoudig mogelijk te maken.

 

Dual extruders

Deze nieuwe softwaremogelijkheid heeft alles te maken met de komst van twee afzonderlijke extruders in de Leapfrog Bolt. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om in één werkstuk meerdere materialen toe te passen, bijvoorbeeld een wateroplosbaar support materiaal. Een derde vernieuwing is de 3D printer toegankelijk is vanuit meerdere softwareplatforms. Zowel vanuit de PC, smartphone als tablet kan de printsoftware benaderd worden. Via de webcam in de Bolt kan het printproces vanaf afstand gevolgd worden. Als meerdere gebruikers de printer delen, kunnen de software zodanig worden aangepast dat niet iedereen toegang heeft tot alle instellingen. De Leapfrog Bolt zelf is voorzien van een 7 inch scherm. Ook is een Hepa actief koolstoffilter voortaan standaard. De 3D printer zelf is gesloten en heeft een verwarmd printbed. Het maximale bouwvolume bedraagt 21,6 liter, in maten weergegeven betekent dit 32 bij 30 bij 20,5 cm. De maximale temperatuur in de nozzle mag oplopen tot 265 of 360 graden C. afhankelijk van het type nozzle dat gekozen wordt. Vergeleken met de andere Leapfrog printers heeft de Bolt een hogere positioneernauwkeurigheid; de laaghoogte is wel hoger dan bij de andere (0,05 tot 0,35 mm).

 

leapfrog bolt

 

 

Back to top button