ApplicationsTechnology

Mantle print spuitgietmatrijs voor glasvezelgevuld biobased PA11

Inwendige koeling nodig voor spuitgieten materiaal van Arkema

Komende week vindt in de VS de AMUG conferentie plaatst, het grootste evenement van gebruikers van AM-technologie. Nieuwkomer Mantle toont in Chicago een matrijs die het geprint heeft voor het verwerken van biobased PA11 gevuld met glasvezels. Het medisch gecertificeerd materiaal van Arkema is gebruikt voor de spuitgietproductie van een medisch pincet.


Mantle 3D print met een pasta-achtig materiaal waarin een hoge concentratie metaalpoeder zit. TrueShape Technologie noemen ze de printtechnologie, die met name wordt ingezet voor de productie van nauwkeurige gereedschappen zoals matrijzen. De nauwkeurigheid na het sinteren is namelijk veel hoger dan gangbaar bij metaalprinten, mede doordat tijdens het printen al wordt nagefreesd.

Biobased PA11 gemakkelijker te spuitgieten dankzij koeling in de matrijs

Lees hier meer over de TrueShape metaalprinttechnologie van Mantle

De 3D geprinte matrijs met inwendige koelkanalen. (Foto’s Mantle)

Duurzaam materiaal zorgt voor problemen aluminium matrijs

Begin dit jaar heeft de Amerikaanse startup voor Westminster Tool een complete matrijs gebouwd voor het maken van medische pincetten. Westminster Tool wilde de pincetten spuitgieten van een sterk glasgevuld, biogebaseerd PA11,
Rilsan FKZM 65 O TD MED, van Arkema. Het materiaal is mede ontwikkeld voor toepassingen in chirurgische instrumenten en is voorzien van USP klasse VI en ISO 10993 biocompatibiliteit. Fabrikanten van medische hulpmiddelen hebben duurzaamheid hoog op hun agenda staan en daar sluit het nieuwe biobased materiaal van Arkema op aan. Probleem was echter dat het glasgevulde PA11 problemen zou opleveren als het verwerkt moest worden in een aluminium matrijs. Daarvoor is de vulgraad te hoog.

Temperatuur beheersen

Daarom is er een nieuwe matrijs ontwikkeld, met inwendige koelkanalen. Daarmee kan men het gevuld materiaal wel verwerken. Mantle heeft de matrijsdelen geprint in H13 gereedschapstaal met een hoge tolerantie. Door de geïntegreerde koeling kan men de temperatuuropbouw en afkoeling tijdens het spuitgieten beter sturen. De totale doorlooptijd van het project inclusief het produceren van de eerste prototypes is drie weken. Mantle demonstreert deze case study tijdens AMUG 2022 (3-7 april in Chicago). Een andere noviteit die Mantle in Chicago presenteert is het CNC-frezen, laserlassen, textureren en markeren van de geprinte onderdelen. Dit is samen met Precision Laser Technology in de VS onderzocht. De testen wijzen uit dat de bestaande processen hiervoor niet aangepast hoeven te worden.

De Amerikaanse startup wil de technologie in 2023 in Europa uitrollen, dat de eerste exportmarkt wordt.

Back to top button