Top story

Gepersonaliseerde borstprothese op abonnementsbasis

Hashtag Two innoveert met 3D printtechnologie en businessmodel

Personalisatie: dat is een van de sterke troeven van 3D printen in de zorg. De Limburgse scale-up Hashtag Two (#2) doet dit door voor vrouwen die vanwege een tumor een borst moeten missen een op maat gemaakte borstprothese te 3D printen. Niet alleen de technologie is innovatief, dat geldt eveneens voor het businessmodel van Hashtag Two.


Hashtag Two nam onlangs deel aan AM for Production, waar het de real life toepassing van 3D printen demonstreerde. Samen met Arburg en Chill (Chemelot Innovation and Learning Labs) liet het bedrijf, opgericht door Monica Schlösser, de resultaten zien die tot nog toe geboekt worden. Daarbij draait alles om 3D scannen, 3D printen en personalisatie.

Materiaal met shorewaarde 40 licht en comfortabel om te dragen

Alexander Reutelingsperger naast de Freeformer van Arburg waarmee de prothesen worden geprint.

Meerdere prothesen

Vrouwen met borstkanker die een borst moeten missen, zijn tot nog toe meestal aangewezen op prothesen van siliconen. Zeker in het eerste jaar na de operatie moet deze vaker vervangen worden omdat huid en littekens nog veranderen. Bovendien vraagt zwemmen een andere prothese dan een voor dagelijkse activiteiten. Op maat gemaakte siliconen prothesen zijn kostbaar, zwaar en minder comfortabel om te dragen. #2 wil met een heel nieuwe aanpak een gepersonaliseerd alternatief bieden. De vrouwen scannen met een eigen app van Hashtag Two met hun smartphone hun borst of litteken. “De applicatie die we zelf hebben gebouwd zet de puntenwolk om in een model dat we kunnen printen”, schetst Alexander Reutelingsperger, CTO bij #2. De prothese wordt geprint en is passend op het litteken en lichaam van de vrouw.

Freeformer print materiaal met shore waarde 40

In de ontwikkeling van het concept is veel samengewerkt met Chill, het innovatie- en leerlab van Zuyd Hogeschool op Brightlands Chemelot campus. In deze fase is onder andere gezocht naar de best passend materiaal en printtechnologie. Dat heeft geresulteerd in een materiaal met een shore waarde 40 dat geprint wordt op de Arburg Freeformer. Dit is zeer licht, soepel en ademend waardoor de prothese rechtstreeks op de huid gedragen kan worden en er geen speciale BH nodig is. Volgens de CTO zijn er weinig anderen die de open structuur van de prothese zo goed kunnen printen dan de Freeformer. De 3D printerfabrikant heeft het Limburgse bedrijf ondersteund bij de ontwikkeling van deze applicatie. Het gebruikte materiaal is veel lichter dan siliconen, kan direct op de huid worden gedragen en kan eveneens gedragen worden tijdens zwemmen en sporten. De capaciteit bedraagt momenteel 4.000 prothesen per jaar.

Wij bieden vrouwen een oplossing: voor een vast bedrag per maand kunnen ze meerdere prothesen per jaar laten printen.

Boobs in abonnementsvorm

Alexander Reutelingsperger praat liever niet over een product maar over een oplossing. “Wij bieden vrouwen een oplossing omdat ze voor een vast bedrag per maand meerdere prothesen per jaar kunnen laten printen. Hiermee hebben de vrouwen altijd een prothese die met hun lichaam en wensen meegroeit.” Afhankelijk van het abonnement is dit een of twee keer per jaar en kunnen de vrouwen nog een prothese – boop in het jargon van Hashtag two –  in een andere kleur laten printen. De vrouwen sturen de prothese die ze niet meer gebruiken terug naar Hashtag Two. Het materiaal wordt verwerkt tot nieuwe feedstock voor de Arburg Freeform printer. Hashtag Two is zelfs met het duurste abonnement goedkoper dan de goedkoopste siliconenprothese. Desondanks worden de 3D geprinte prothesen nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. “Siliconen prothese hebben met meer dan 40 jaar een stevig fundament. Daar moeten we met onze innovatie nu doorheen breken.”

Back to top button