3D printmarkt

Fried Vancraen: alleen zinvolle toepassingen maken 3D printen succesvol

Aanbieders van 3D print technologie moeten veel sterker de nadruk leggen op zinvolle toepassingen in het 3D print ecosysteem. De Vlaamse overheid moet daarbij helpen door de juiste context te creëren waarin zinvol gebruik van additive manufacturing mogelijk is. “Leg daarbij de lat hoog. Waarom scholen niet verplichten 3D printers met recycleerbare materialen te gebruiken”, zegt Fried Vancraen, oprichter en bestuursvoorzitter van Materialise.

 

CEO Flanders Make pleit voor ecosysteem bij presentatie Familiy of the Future

Fried Vancraen hield zijn pleidooi bij de officiële presentatie van Family of the Future, woensdag op Prototyping 2017 in Kortrijk. In dit project hebben 30 Vlaamse bedrijven en instellingen, verbonden aan Flam3D, samengewerkt om de toepassing van meer dan 15 verschillende 3D printtechnieken te demonstreren. “En om inspiratie en creativiteit aan te wakkeren”, aldus Nancy Swinkels, voorzitter van Flam3D. De netwerk organisatie wil hiermee de Vlaamse 3D printindustrie op de kaart zetten. Komende week wordt het resultaat gepresenteerd op de internationale AM beurs Formnext in Frankfurt.

 

De toepassing maakt het verschil

Materialise oprichter en bestuursvoorzitter Fried Vancraen legde in zijn toespraak de vinger op de zere plek. In landen als Korea heeft de overheid enorm geïnvesteerd in de ontwikkeling van additive manufacturing. “Maar al die bedrijven zitten nu met de handen in het haar: 3D printen is niet zo succesvol als gedacht. Omdat geïnvesteerd is in de technologie omwille van de technologie.” Dat is de foute aanpak, vindt Vancraen. Ze hebben geen rekening gehouden met de zinvolle toepassingen. Dat besef dringt stilaan door in een land als Korea. “Daarmee wordt het gevaarlijker en zullen wij in Vlaanderen nog beter moeten nadenken hoe we de technologie zinvol kunnen inzetten. Daarmee maken we het verschil. Niet met de technologie die op zich gemakkelijk gekopieerd kan worden.” Hij pleit daarom voor een Vlaams ecosysteem, dat regionaal gestimuleerd kan worden door bijvoorbeeld scholen te verplichten alleen met recycleerbaar materiaal te printen. “Daarmee creëer je een lokale makt voor machine- en materiaalleveranciers.”

 

Dirk Torfs: terug naar 20% aandeel industrie in BBP

Dirk Torfs, CEO van Fllanders Make, denkt dat Vlaanderen alle troeven in handen heeft voor zo’n ecosysteem. Hij bestempelt de samenwerking van de AM industrie in Flam3D als een goed voorbeeld. “Snelheid in innovatie maakt het verschil in competitiviteit. Daarvoor moeten we samenwerken.” Hij noemt verder het project Family of the Future als een goede aanpak om tot een ecosysteem te komen. “Als we het samen oppakken en de ambitie hebben iets te realiseren, kunnen we dat realiseren. We moeten de bescheidenheid achter ons laten.” Torfs pleit voor meer ondersteunend beleid vanuit de overheid om samenwerking tussen verschillende partijen en sectoren te stimuleren. Additive manufacturing is in zijn ogen een wezenlijk onderdeel van de digitale transformatie van de maakindustrie. De Vlaamse politiek moet de ambitie tonen en zeggen terug te willen naar een aandeel van de maakindustrie in het BBP van Vlaanderen van 20%. “Van daaruit zullen andere diensten en sectoren aangesproken worden.”

 

Dirk Torfs

Dirk Torfs: Vlaanderen moet bescheidenheid achter zich laten

 

Familiy of the Future

Familiy of the Future laat meer dan 90 3D geprinte onderdelen zien in toepassingen voor de medische industrie, de industrie en gepersonaliseerde producten. De producten worden ‘gebruikt’ door een conceptuele mannequin, een werknemer uit de industrie en een kind. Voor de productie van de meer dan 90 producten zijn meer dan 15 verschillende AM technieken toegepast, soms in combinatie met elkaar. Op Formnext is Familiy of the Future vanaf dinsdag te zien.

family of the future

 

Back to top button