Applications

InZert 3D eerste 3D servicebureau in Benelux met J55 full color printer

Belgische KMO haalt productie in huis nu vraag toeneemt

Als eerste 3D servicebureau in de Benelux heeft InZert 3D de Stratasys J55 Prime full color printer in gebruik genomen. Dit is de nieuwste generatie 3D kleurenprinter, waarmee levensechte kleuren en ook glasheldere materialen worden geprint. Hiermee zet Sander Diels, CEO, de volgende stap om van InZert 3D een full service 3D agency te maken. Zo voegt hij onder andere aan 3D geprinte objecten Augmented Reality toe.


Full color printen is niks nieuws voor Sander Diels. Met InZert 3D legt hij zich toe op 3D beeldvorming, scannen, design en 3D full color printen. Deze laatste stap werd tot nog toe uitbesteed. “Vijf jaar geleden zijn we gestart met beeldjes, nu is full color printen uitgegroeid tot onder andere kunstprojecten, maquettes voor architecten, prototypes in kleur en zo voort”, legt Sander Diels uit. De Stratasys J55 Prime print met material jetting 18 micron dunne lagen niet-breekbaar, weer- en UV-bestendige kunststofmaterialen..

InZert 3D ziet nieuwe markt voor full color prinen: interactieve marketing

Sander Diels
Sander Diels naast de nieuwe Stratasys J55 Prime die het Vlaamse 3D bureau in gebruik heeft genomen.

Full color en meerdere materialen

De compacte Stratasys J55 Prime heeft de technologie binnen handbereik van de KMO gebracht. Niet alleen qua investering, vooral de kwaliteit van full color printen is volgens Sander Diels met sprongen vooruit gegaan met de nieuwe generatie. Tot nog toe weerhield de kwaliteit van de prints hem van een eigen 3D printer. “We zijn hier visueel gericht, voor de marketing- en designwereld telt enkel de hoogste kwaliteit.” Die kwaliteit is pas in beeld gekomen met de introductie van de J-serie van Stratasys. Nu én de markt groeit én de technologie is verbeterd en toegankelijker is, investeert hij in een eigen full color printer en hoeft hij het 3D printwerk niet langer uit te besteden. Naast alle kleuren 3D print de J55 Prima ook ultra clear, een zeer transparant materiaal, en elastische materialen. De combinatie hiervan schept nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld ultra realistische prototypes.

Snel en gemakkelijk nabewerken

Een ander punt waar volgens Sander Diels de J55 goed presteert, is post-processing. Voor een 3D servicebureau is het belangrijk het nabewerken tot een minimum te beperken. De eerste stap is de prints enkele minuten in een waterjet systeem te leggen, waar met hoge druk de supportstructuren worden verwijderd. Daarna gaan de prints in een waterbad, waar de laatste restdeeltjes of support dat met de hogedruk niet bereikt kan worden, oplost. “En dan zijn de onderdelen klaar. Meer is niet nodig om tot een hoge kwaliteit te komen.”

3D printen en Augmented Reality

InZert 3D beschikt al langer over de technologie om fotorealistische 3D scans en interactieve 3D applicaties te ontwikkelen. De combinatie met full color 3D printen maakt de cirkel rond: voor het eerst voegt de Vlaamse KMO meeslepende ervaringen in Augmented Reality toe aan 3D prints. Sander Diels: “Wij proberen waarde aan de prints toe te voegen, bijvoorbeeld door herkenningspunten mee te printen, zodat we daarmee een 3D animatie toevoegen.” Bij een maquette kan dat bijvoorbeeld een avatar zijn in een AR presentatie die de bezoeker rondleidt. Bij een product kan men via zo’n herkenningspunt gedetailleerde informatie opvragen, met bijvoorbeeld de uitleg over het gebruik. ”Bij de beeldjes die we 3D printen, voegen we tegenwoordig via Augmented Reality een aftermovie toe als dank voor het bezoek dat men heeft gebracht”, zo schetst Sander Diels een ander voorbeeld. Dit is een heel nieuwe markt, voor interactieve marketing, die eigenlijk nog niet bestaat en die InZert 3D wil gaan uitbreiden.

Korter op de bal spelen

Sander Diels is blij dat hij met de nieuwe Stratasys J55 printer printcapaciteit in huis heeft nu de vraag groeit. “Het versterkt ons aanbod naar de klant, en zorgt ervoor dat we korter op de bal kunnen spelen door geheel onafhankelijk onze eigen 3D prints op een efficiënte en betaalbare manier te produceren.”

Seido Systems is in de Benelux de leverancier van Stratasys 3D printers

Back to top button