ManufacturersTechnology

Instapdrempel industriële carbonfiber 3D printer fors verlaagd

Op zeer korte termijn start Stratasys in Europa met de verkoop van de Fortus 380mc Carbon Fiber Edition (CFE). Deze 3D printer is geoptimaliseerd voor industrieel 3D printen met het carbon gevuld filament Nylon12 CF. De 3D printerfabrikant rekent op interesse van bijvoorbeeld producenten van tooling en opspanmiddelen en bedrijven uit een groot aantal industriesegmenten, zoals automotive, aerospace, medical en olie en gas.

 

Stratasys start verkoop Fortus 380mc CFE

Deze interesse moet niet alleen komen omwille van het materiaal, Stratasys Nylon 12CF. Dit is voor 35 procent van het gewicht gevuld met vermalen koolstofvezels. Hierdoor krijgt het filament de hoogste stijfheid-gewicht ratio van elk met filament 3D geprint onderdeel dat tot nog toe in de markt verkrijgbaar is. Wat de belangstelling voor deze nieuwe Fortus 3D printer vooral moet wekken, is de prijs. De nieuwe machine begint in Europa (en Midden Oosten en Afrika) vanaf € 70.000.

De spiegelkap 3D geprint met het Nylon 12CF filament op de Fortus 380mc CFE.

 

Alternatief voor printers in 200-350k prijsklasse

Daarmee biedt Stratasys een alternatief voor de dure productieprinters die het tot nog toe zelf in het portfolio heeft. “Onze klanten dwingen ons carbonfiber beter toegankelijk te maken”, zegt Pat Carey, senior vice-president sales. Ze hebben ons gezegd dat ze een betaalbaar industrieel 3D printsysteem willen.” De high-end printers die tot nog toe verkocht worden voor het printen met Nylon 12CF kosten al gauw € 200.000 en meer, tot wel € 350.000. De keerzijde van de lage prijs van de nieuwe machine is wel dat deze slechts geschikt is voor twee filamenten. Naast Nylon 12CF van Stratasys is de printer geschikt voor compatible ASA thermoplasten. Er is een wateroplosbaar supportmateriaal beschikbaar.

 

Op deze foto is te zien hoe de spiegel is ingebouwd in de NASCAR racewagen.

 

NASCAR raceteam test nieuwe Fortus

Een van de eerste gebruikers is het NASCAR raceteam Penske. Dit heeft niet alleen prototypes geprint, ook functionele onderdelen voor de raceauto’s. Onder meer is er een spiegelbehuizing mee geprint. Deze weegt minder dan een traditioneel vervaardigde spiegel en is sterker. De stijfheid van het composietmateriaal komt vooral naar voren bij het printen van dunwandige producten. Ook onder de aerodynamische belasting op het racecircuit buigen de producten niet. Andere toepassingen moeten volgens Stratasys gezocht worden in lichte assemblagegereedschappen. Ook denkt men metalen componenten te kunnen vervangen met het nieuwe materiaal. De met dit filament geprinte onderdelen zijn in de X- en Y-richting tot vier keer sterker dan onderdelen geprint met materialen van de concurrent. Ook kunnen ze tot 40% hogere temperaturen doorstaan, zonder dat de mechanische eigenschappen verminderen.

De Fortus 380 mc Carbon Fiber Edition is gebaseerd op het vertrouwde Fortus printplatform. Stratasys toont de nieuwe printer voor het eerst in Europa op TCT, van 25-27 september in Birmingham. In de Benelux vertegenwoordigt Seido-Systems de 3D printerfabrikant.

Foto’s: Penske/Stratasys Scott R LePage

Back to top button