MaterialsTechnology

Innstek gaat geavanceerde materialen Z3DLab 3D printen

De Koreaanse 3D metaalprinterfabrikant InssTek gaat de speciale poeders gebruiken van Z3DLab, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van geavanceerde materialen voor additive manufacturing. Het gaat om een materiaal voor luchtvaarttoepassingen en voor medische implantaten.

 

Zowel voor luchtvaart als medische toepassingen

InssTek is een van de fabrikanten die gekozen voor het direct laser smelten van het metaalpoeder. Deze technologie biedt als voordeel dat niet de volledig bouwkamer onder beschermgas hoeft te zijn en je dus eenvoudiger grotere werkstukken kunt bouwen. De Koreanen hebben hun technologie onlangs nog succesvol ingezet om onderdelen voor ene gevechtsvliegtuig van de South Korean Air Force te repareren.

 

Sterkere titaniumlegering

Nu kondigt Innstek aan om twee materialen van Z3DLab te gaan toepassen. ZTi-Powder is een speciale titaniumlegering die de Fransen hebben ontwikkeld voor 3D metaalprinten. Men slaagt erin om titanium en keramiek te verbinden. De TA6V legering is sterker en in eerste instantie ontwikkeld voor de poederbedtechnologie. Na een aanpassing kan het nu ook in de machines van de Koreaanse fabrikant gebruikt worden. De eerste testen wijzen uit dat de gerepareerde onderdelen een 30% langere levensduur hebben dankzij de betere eigenschappen van het ZTi-poeder. De MRO-markt (Maintenance Overhaul and Repair) wordt gezien als een belangrijke groeimarkt voor 3D metaalprinten.

 

Porienstructuur voor implantaten

Het nieuwe ZTi-Med werd door het Franse bedrijf begin dit jaar aangekondigd, onder meer op 3D Medical conference in Maastricht, waar Z3DLab een presentatie over beide materialen hield. Het nieuwe materiaal voor medische toepassingen bestaat uit Ti en keramiek maar dan zodanig gemodificeerd dat er geen giftige stoffen meer in zitten. Het kan hierdoor gebruikt worden voor medische producten. Het is niet giftig, in tegenstelling tot het de nu gebruikte legering TA6V, die zowel aluminium als vanadium bevat. Door ZTi-Med als coating op implantaten te 3D printen, ontstaat een 3 dimensionale poriënstructuur krijgt. Hierdoor groeit het menselijk botweefsel beter in en neemt de levensduur van het implantaat toe. ZTi-Med zal tegen 2020 op de markt komen voor commerciële toepassingen.

Innstek wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Bender AM

Back to top button