3D printmarkt3D printservice

Innovatief idee voor 3D print business? Laatste ronde van Fabulous 4.0

Heb je een geniaal idee voor een 3D print toepassing? Of voor een app die aansluit op digital manufacturing? Tot en met eind juni kunnen nog projecten aangemeld worden bij het Europese versnellingsprogramma Fabulous 4.0 , een acceleratorprogramma voor 3D printen en digital manufacturing. Fabulous 4.0 is heel laagdrempelig en bedoeld om entrepreneurs te helpen hun businessplannen in de goede richting verder te ontwikkelen.

 

Laagdrempelig ondersteuningsprogramma voor start ups met 3D print toepassing

Sinds 2014 ondersteunt de Europese Unie start ups en het midden- en kleinbedrijf dat aan de slag wil met innovatieve businessconcepten rond de thema’s 3D printen en digital manufacturing. Op 28 juni sluit de derde en laatste tranche. Als ook in deze tranche de subsidies zijn toegekend, heeft Europa sinds de start van Fabulous 4.0 zo’n 80 miljoen euro in dit project gestopt. Het doel is zonder dat er aandelen tegenover moeten staan de start ups en het MKB te ondersteunen, zowel functioneel als qua businessontwikkeling.

 

Lies Boghaert
Lies Boghaert van iMinds in Gent presenteerde het acceleratorprogramma onlangs op 3D D Design & Engineering conference in Eindhoven. (http://3ddeconference.com)

Fiware: kant en klare bouwstenen

Wat de functionele ondersteuning betreft: starters die toegelaten worden tot het programma kunnen gebruik maken van Fiware technologie. Dit is een soort app store waarin allerlei softwaretools beschikbaar zijn die open source zijn – dus met een open broncode – en door de deelnemers eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in hun eigen plannen. Met deze bouwstenen wordt de ontwikkeltijd die start ups nodig hebben verkort. Daarnaast krijgen de deelnemers support vanuit zowel coaches die beschikbaar zijn als vanuit de Fabulous programma-organisatie, in de Benelux is dat Fabulous iMinds. Ook is er een netwerk van investeerders en innovators beschikbaar als ondersteuning. Per start up wordt 30.000 euro voor een periode van vier maanden toegekend. In die periode kan het nieuwe businessconcept verdiept en doorontwikkeld worden. Ook is er een Fabulous 3D printing community waarin de deelnemers elkaar ondersteunen.

 

Successen

Het EU-programma zoekt juist ondernemers met innovatieve businessconcepten rondom 3D printen en digital manufacturing. Zo heeft bijvoorbeeld de start up Nicetrails al steun gekregen. Deze start up ontwikkelt een app die je wandel- en klimtochten door de bergen nauwkeurig registreert en eer voor zorgt dat je het landschap met de afgelegde route 3D kunt printen als herinnering. Cr3DO is een andere deelnemer. Deze start up legt de focus op de ontwikkeling van een 3D printplatform voor architecten. Hier vind je een overzicht van de goedgekeurde projecten.

 

Hoe aanvragen

Om je plan in te dienen, heb je een team nodig. Daarnaast een businessidee, dat overigens voor de aanvraag niet financieel onderbouwd hoeft te zijn. Dat is juist een van de zaken die aan bod komen in de projectfase. Nieuwe aanvragen moeten uiterlijk 28 juni zijn ingediend. Elke week organiseert iMinds online webinars. Meer informatie vind je hier. iMinds is de Vlaamse onderzoeksorganisatie, waarin meer dan 900 onderzoekers van de vijf Vlaamse universiteiten de industrie ondersteunen in de stap naar digitalisering van producten en diensten.

 

Back to top button