Applications

Coronablog 3DPM: SLM Solutions start Alliance Against Corona

Als één maaktechnologie plots in de belangstelling staat, is het 3D printen. De tekorten aan allerlei spullen voor ziekenhuizen zet tal van designers en 3D printbedrijven aan om oplossingen te ontwikkelen. 


Achterhoekse jongeren en Van Raam 3D printen beugels voor spatkappen

Van Raam, fabrikant van speciaalfietsen, is samen met Achterhoekse jongeren de strijd tegen het Coronavirus aangegaan door onderdelen te 3D printen voor spatkappen. Van Raam heeft twee verschillende soorten 3D printers en in totaal staan er vier 3D printers. Al deze printers worden nu ingezet om beugels te maken die nodig zijn voor spatkappen. Hiermee ondersteunt Van Raam de Achterhoekse jongeren met het opschalen van de productieaantallen. Het onderdeel dat wordt geprint is een beugeltje waar een doorzichtige beschermingskap aan wordt gemonteerd. Zodra de onderdelen zijn geprint, worden ze verzameld en naar Hogeschool Zeeland in Vlissingen gebracht. Hier worden de onderdelen gedesinfecteerd en wordt de spatkap geassembleerd. De ambulancedienst in Doetinchem is een van de eerste die de kappen in gebruik heeft genomen. De onderdelen worden niet alleen bij Van Raam geprint. Ook in Winterswijk, Aalten, Berkelland, Ulft en Varsseveld produceren 3D printers de beugels. Het oorspronkelijke initiatief is namelijk tot stand gekomen na een oproep van de Zeeuwse industrieel ontwerper Alexander Bol. Daarop reageerden de jongeren die in de Achterhoek hebben meegedaan aan het project van Samenwerkende Industriële kringen Achterhoek en 8RHK ambassadeurs, waarin de jongeren hun eigen 3D printer hebben gebouwd. Die zetten ze nu samen met de printers van Van Raam in om anderen te helpen.


SLM Solutions start Alliance Against Corona

Goed initiatief van SLM Solutions: de fabrikant van 3D metaalprinters heeft de Alliance Against Corona opgericht en bundelt hierin de krachten in de AM-industrie. 3D printen biedt in deze tijd een beslissend voordeel: de korte reactietijd bij de productie van dringend gevraagde medische componenten. Omdat 3D metaalprinten al wordt toegepast voor de productie van medische componenten, kan volgens SLM Solutions snel opgeschaald worden naar het 3D printen van componenten die voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR) of ISO 13485 gecertificeerd zijn. Overigens gaat het de 3D printerfabrikant er niet om alles te gaan 3D printen. Een voorbeeld is hoe in de VS een spuitgietmatrijs op een SLM machine is geproduceerd om daarmee vervolgens massaproductie van kunststof onderdelen te starten. “Ideeën en netwerken delen is in de huidige tijd van grote waarde om gemeenschappelijk tegen de verspreiding van het virus te vechten, het gebrek aan belangrijke hulpmiddelen in te dammen en om onderbrekingen in de supply chain te overbruggen”, zegt Sebastian Kässner, Chief Marketing Officer bij SLM Solutions. Met de alliantie adresseert de machinebouwer zowel de ontwikkelings-, productie- als logistieke capaciteiten in het eigen netwerk en daarbuiten. Partijen die zich willen aansluiten of die een idee hebben, kunnen zich hier melden.


FiT 3D print filterhouder als noodoplossing tekort aan mondmaskers

Het Duitse 3D printbedrijf FiT heeft een oplossing ontwikkeld om het tekort aan mondmaskers te overbruggen: een speciale filterdrager. Hierin past bijna elk filtermateriaal. Voor algemeen gebruik volstaat dit. Doordat het filtermateriaal eenvoudig gewisseld kan worden, hoeft men na gebruik niet het hele masker weg te gooien maar enkel het filterdoek. Het 3D print bedrijf benadrukt dat dit geen alternatief is voor de maskers die de zorgprofessionals nodig hebben. Het is wel geschikt voor algemeen gebruik, nu steeds meer mensen zichzelf en anderen willen beschermen door een mondmasker te dragen. Klaus Reinhardt, president van de German Medical Association, heeft daartoe opgeroepen. Omdat deze mondmaskers echter nergens meer verkrijgbaar zijn, hebben de AM-experts van FiT een houder ontwikkeld die je kunt 3D printen. Het filterdoek kan eenvoudig tussen de twee delen worden geklemd. Bij de goede materiaalkeuze, kan het masker gereinigd en ook gedesinfecteerd worden. Elk filterdoek, van een papieren zakdoek tot antimicrobe doeken, kan toegepast worden. “We zien hoe dringend mondmaskers nodig zijn en willen op deze manier een bijdrage leveren aan het tegengaan ven verdere verspreiding van het virus”, zegt Carl Fruth, CEO van FiT AG. “We realiseren ons dat onze filterhouder gezonde mensen niet volledig beschermt tegen een infectie. We willen de bescherming van anderen verbeteren, bijvoorbeeld doordat we het risico van besmetting via kleine druppels verkleinen.”

De files om de houder te printen kunnen gratis worden gedownload. “Nu is het tijd om in actie te komen en solidair te zijn”, zegt Carl Fruth.

STL file


Lichtpuntje: positieve cijfers over aanmeldingen Formnext

Een lichtpuntje tussen alle sombere voorspellingen en afgelastingen van evenementen: Formnext kan rekenen op veel interesse. De organisatie laat weten dat de aanmeldingen voorspoedig verlopen: tot nog toe 559 voor de beurs die voor november 2020 staat gepland. We rekenen erop dat zich in de loop van de zomer de situatie weer beter wordt en Formnext een van de eerste momenten zal zijn waar de AM-wereld elkaar weer kan ontmoeten, zo laat Sascha F. Wenzler, Vice President Formnext weten. Met 559 aanmeldingen tot nog toe zit de beurs rond het niveau van vorig jaar in april, geen slechte prestatie gelet op de ontwikkelingen van de laatste maanden. Partnerland zal in november China zijn. Het land komt met meerdere delegaties naar Frankfurt. Een ander initiatief is het BE-AM symposium, dat in het teken staat van de AM-activiteiten in de bouwindustrie. Formnext 2020 vindt plaats van 10 – 13 november in Frankfurt.


Wilhelmina Ziekenhuis Assen deelt files voor eenvoudig te maken spatbril

In het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is een eenvoudig te maken spatbril ontwikkeld, een van de producten die momenteel schaars zijn in de zorg. Het frame kan eenvoudig 3D geprint worden op een desktop FFF printer, het vizier wordt gemaakt van een overheadsheet (ja, ondanks PowerPoint bewijzen ouderwetse producten dus nog steeds hun zin). De makers in Assen hebben hun files en de instructie gedeeld op LinkedIn:

Hier vind je een instructie

En op Thingiverse staan de STL.files

De in Assen ontworpen spatbril die eenvoudig gereproduceerd kan worden.

Studenten TU Delft bouwen prototype noodbeademingsapparaat

De Delftse studenten van het initiatief OperationAIR hebben in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld, de AIRone. De eerste testen met een mechanische long zijn succesvol verlopen, waarna toestemming aan het ministerie van VWS is gevraagd om de volgende fase in te gaan. Het team bestaat uit 50 masterstudenten van verschillende studierichtingen, onder leiding van professor Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur van Klinische Technologie. Er wordt nu gewacht op de officiële klinische keuring; als die positief uitvalt kan het ministerie opdracht geven om de AIRone te gaan produceren.


MakerBot steunt Civod Maker Response team in New York City area

Ook MakerBot, waarvan het hoofdkantoor en de fabriek in Brooklyn (New York) zijn gevestigd, helpt mee de tekorten aan medische hulpmiddelen aan te pakken. Er is een speciale webpagina online gezet. Via dit formulier kunnen ziekenhuizen, medische professionals en anderen die dringend behoefte hebben aan hulpmiddelen of 3D printcapaciteit een aanvraag indienen. MakerBot koppelt dan de eigen community aan de partij die hulp vraagt. Het formulier vind je hier.

Daarnaast steunt de 3D printerfabrikant het Covid Maker Respons initiatief (CMR). Deze coalitie van makers is gestart vanuit Columbia University Libraries en Tangible Creative. Het doel is om in de New York City area de vele initiatieven om met 3D printen lokale ziekenhuizen te steunen, te stroomlijnen. Tientallen communityleden printen ondertussen onderdelen voor face shields waaraan veel behoefte is. Een team van de universiteit heeft inmiddels richtlijnen voor het produceren van gezichtsbescherming online gezet (deze richtlijnen vind je hier). Johan-Till Broer, VP Product Development bij MakerBot, zegt in een reactie dat ook de 3D printers bij MakerBot in Brooklyn dag en nacht onderdelen printen voor de face shields. “Het belangrijkste voordeel van 3D printen in deze situatie is dat we lokaal voor de ziekenhuizen 3D printen. We hebben geen supply chain nodig die je eerst moet vullen.”


Solvay levert Boeing medical grade materialen voor gezichtsbeschermers

Solvay levert transparante film, die voldoet aan de medische kwaliteitseisen, aan Boeing. De vliegtuigbouwer gebruikt de film voor de productie van gezichtsbeschermers voor zorgverleners. Boeing gaat duizenden van deze gezichtsbeschermers produceren om zo de strijd tegen het Coronavirus te steunen. Boeing heeft Solvay hiervoor benaderd omdat de materiaalproducent ervaring heeft met geavanceerde composieten voor zowle commerciële als defensietoepassingen. De film wordt geproduceerd op basis van Solvay’s medical-grade Radel polyphenylsulfone (PPSU) of Udel polysulfone (PSU). De Amerikaanse vliegtuigbouwer voert de productie van deze duurzame gezichtsbeschermers op om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Solvay heeft ook een speciale webpagina geopend voor noodproductie in verband met de Covid-19 crisis. Op deze pagina vind je informatie over specifieke materialen die gebruikt kunnen worden voor onder andere gezichtsbschermers, ventilatoren en andere hulpmiddelen die veel gevraagd zijn op dit moment.

De gelaatbschermers zoals Boeing deze produceert met het medisch goedgekeurde materiaal van Solvay

ETZ in Tilburg 3D print ventielen voor zuurstofmaskers

Het ETZ in Tilburg heeft de 3D geprinte pipets even aan de kant gelegd omdat ze niet getest kunnen worden, maar ondertussen zet het Brabantse ziekenhuis 3D printtechnologie wel in. Traumachirurg Mike Bemelman legt in een video uit dat er een tekort is aan ventielen voor zuurstofmaskers. Op internet heeft hij een bestand gevonden van een vergelijkbaar product. Een aantal proefprints zijn door gecontroleerd en voldoen aan waarvoor het ziekenhuis ze nodig heeft. Ondertussen is Bemelman in het 3D laboratorium van het ziekenhuis gestart met het printen van de ventielen.


DSM deelt materiaalkennis en biedt designexpertise aan

DSM deelt op een speciale Covid-19 Let’s Act internetpagina informatie over materialen die bruikbaar zijn voor allerlei hulpmiddelen voor de zorg. DSM deelt op deze pagina kennis over specifieke applicaties en passende materialen. Bezoekers kunnen live chatten met de materiaal experts. Je vindt er een overzicht van oplossingen die elders al zijn ontwikkeld, zoals het mondmasker van Twikit of de venturykleppen voor beademingsmaskers. Naast het aanbevolen materiaal geeft DSM ook een alternatief en aanvullende informatie. De informatie op deze pagina’s wordt de komende tijd verder aangevuld. Verder koppelt DSM wie op zoek is naar design for AM expertise en capaciteit intern met experts en met het 3D printecosysteem dat het bedrijf heeft opgebouwd. Samen met distributeurs en resellers werkt men nauw samen om de levering van materialen te waarborgen.


Shell 3D print honderden opzetmaskers voor Haaglanden Medisch Centrum

Shell heeft deze week honderd speciale opzetstukken voor beschermende gezichtsmaskers voor medisch personeel geleverd aan Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Deze onderdelen zijn met 3D-printers van het onderzoekscentrum van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) geproduceerd. “Het is niet meer dan logisch dat we deze techniek inzetten in de strijd tegen het coronavirus”, aldus Ron van Wolferen, verantwoordelijk voor 3D-printing bij Shell. Net als in andere ziekenhuizen in Nederland groeit ook in Den Haag de vraag naar goede bescherming voor het medisch personeel. Met een kleine aanpassing is het mogelijk om standaard duikmaskers in te zetten voor medisch personeel, wees een studie van TU Delft en HMC uit. “Aan ons werd gevraagd of wij de onderdelen voor deze aanpassing kunnen printen”, vertelt Van Wolferen. “We hoefden niet lang na te denken om hier ja tegen te zeggen.” Van Wolferen: “Dit is een eerste voorbeeld van hoe we de 3D-printtechniek kunnen inzetten voor toepassingen die echt noodzakelijk zijn tijdens deze corona-pandemie, en we zijn bezig om te kijken welke productonderdelen we nog meer kunnen gaan printen om in te zetten tijdens deze crisis.”


Kunstmatige Intelligentie en andere nieuwe technologie in Chinese Covid-19 aanpak

China heeft bij het indammen van de verspreiding van het Coronavirus volop nieuwe technologie en Kunstmatige Intelligentie ingezet. Met name AI speelt een steeds grotere rol, concludeert MIT Technology Review.


Varianten op de handsfree deuropener

De handsfree deuropener van Materialise is inmiddels ontelbare keren geprint. Het idee inspireert anderen om het ontwerp aan te passen aan bijvoorbeeld FDM printen, te verbeteren of een vereenvoudigde oplossing te bedenken. Bij AWL heeft het AM team een handenvrije deuropener bedacht die uit één deel bestaat, in enkele uren op een FFF printer gemaakt kan worden en met een paar tie-wraps geïnstalleerd kan worden. Op de website vent4all vind je de files.

Spentys produceert gezichtsbeschermers

Spentys, een Belgische start-up die gepersonaliseerde orthopedische hulpmiddelen ontwerpt en 3D print, als vervanger van het traditionele gipsverband, heeft nu de tijd gebruikt voor een andere job. Het heeft een paar honderd gelaatsbeschermers geprint en geassembleerd, die inmiddels hun weg naar medische instellingen in België hebben gevonden.

OMD3D: sharing is caring

Peter De Corte van OMD3D in Aalst printte enkele dagen geleden het eerste prototype van een gezichtsmasker. Een simpel maar effectief concept om zorgmedewerkers te beschermen. Onder het motto sharing is caring biedt OMD3D aan de gezichtsbescherming te 3D printen tegen kostprijs.

Beamler deelt 3D files en is ambassadeur Free Breathing.org

Beamler, het globale platform voor industrieel 3D printen dat gestart is door Willem-Jan van Loon, heeft inmiddels ook een webpagina geopend waar 3D files van producten die helpen in de strijd tegen het virus, gedowndload kunnen worden. Beamler ondersteunt bovendien Free Breathing.org, een not-for-profit organisatie gestart vanuit het Radboud UMc die kwalitatief hoogwaardige, low cost open source oplossingen biedt voor het gebrek aan medische ventilatoren. Willem-Jan van Loon is een van de ambassadeurs van dit initiatief dat nu fondsen verzamelt om de VentilatorPAL te kunnen gaan produceren.

HP mobiliseert 3D printindustrie wereldwijd

HP heeft al meer den 1.000 onderdelen voor ziekenhuizen 3D geprint, zowel in Spanje als in de VS. De 3D printerfabrikant mobiliseert wereldwijd 3D print bedrijven om hun capaciteit beschikbaar te stellen. Ook HP ontwikkelt met partners een goedkoop beademingsapparaat dat met de MJF printtechnologie geproduceerd kan worden.

KIVI brengt ingenieurs bijeen om te helpen bij de Coronacrisis

Ingenieursvereniging KIVI ruimt op de website een speciale sectie in om de engineering power van de aangesloten ingenieurs te bundelen. Organisaties met een hulpvraag kunnen zich melden; ingenieurs kunnen zich beschikbaar stellen als KIVI expert. En van goed bevonden oplossingen deelt KIVI de files zodat bedrijven kunnen gaan produceren.

3D Hubs start fonds om goede ideeën om te zetten in producten

3D Hubs heeft het Covid-19 manufacturing fund opgericht. Daarmee speelt het platform voor de maakindustrie in op het gebrek aan essentiële onderdelen voor veel medische apparatuur en beschermingsmiddelen. Het fonds zamelt geld in, dat gebruikt zal worden om ideeën die uitvinders en ontwikkelaars hebben maar waarvoor ze geen middelen hebben om ze te maken, toch geproduceerd gaan worden. Word je project goedgekeurd, dan zorgt 3D Hubs dat vanuit het fonds de middelen beschikbaar komen om het product te maken, krijgt de ontwikkelaar toegang tot het netwerk van maakbedrijven die aangesloten zijn bij 3D Hubs. Giften voor het Covid-19 Manufacturing Fund zijn ook welkom.

RWTH Aachen deelt design eenvoudig beademingsapparaat

Een team van de RWTH Aachen heeft een eenvoudige, snel printbaar beademingsapparaat ontwikkeld voor in noodsituaties. De onderdelen kan men 3D printen. Hoe, dat kun je hieronder vinden.

Flam3D, CECIMO en MGA koppelen vraag en aanbod.

Flam3D is samen met CECIMO en MGA bezig op vraag en aanbod als het om additive manufacturing van onderdelen voor de medische industrie gaat, te bundelen. De AM-bedrijven verenigen zich daarom in allerlei initiatieven om te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan acties rond het printen van gezichtsmaskers of ventilatoronderdelen. Op deze pagina vind je meer over de initiatieven.

Heb je ook voorbeelden hoe 3D printen wordt gebruikt om de Coronacrisis te bestrijden, mail de maar de redactie ( franc.coenen@3dprintmagazine.eu). We zullen deze pagina komende tijd regelmatig aanvullen.

Back to top button