Magazine

AM waardeketen krijgt vorm

Als er één sector is die zich vanaf het begin internationaal ontwikkelt, is het de 3D printindustrie. De digitalisering, de backbone van additive manufacturing, zorgt ervoor dat deze branche letterlijk en figuurlijk geen grenzen kent. Daarom ben ik blij dat Flam3D, de Belgische belangenbehartiger van de hele AM keten, de vleugels naar Nederland heeft uitgeslagen.

 

[button link=”https://1drv.ms/b/s!Aug8WNIWfjM7jOBvikZuDK-w3cennA” type=”icon” newwindow=”yes”] Wil je deze editie van 3D Print magazine downloaden voor tablet of smartphone? Klik dan hier. Je kunt dan ook meteen de vorige edities van 2018 downloaden. [/button]

 

En met succes, sinds begin dit jaar sluiten zich steeds meer Nederlandse bedrijven aan bij Flam3D. De organisatie wordt hiermee een belangenbehartiger voor de 3D print keten in de Benelux. Terecht, de ontwikkelingen gaan te snel en trekken zich niks van landsgrenzen aan om in Nederland en België dit soort initiatieven gescheiden te houden. Daarom ben ik ook blij dat 3D Print magazine en Flam3D elkaar gevonden hebben. We gaan intensiever samenwerken om de sector te promoten. Verderop lees je daar meer over.

 

Grote spelers bouwen AM capaciteit op

Dit is nodig. Want de ontwikkelingen gaan echt snel. Niet alleen qua technologie, veel meer qua business development. Je ziet overal om je heen dat grote bedrijven bezig zijn hun AM capaciteit op te bouwen en uit te breiden. GE is daarin ongetwijfeld een van de koplopers. Op een eigen evenement in New York stak GE topman John Flannery onlangs zijn enthousiasme voor 3D metaalprinten niet onder stoelen of banken. De Amerikanen hebben al 25.000 nozzles geprint voor de LEAP motoren. Kim Smith, AM manager bij vliegtuigbouwer Boeing, zei op hetzelfde evenement dat er al meer dan 60.000 3D geprinte producten in de vliegtuigen zijn verwerkt. En BMW 3D print elk jaar ook al zo’n 140.000 onderdelen, waarvan nu de eerste voor seriemodellen. De in Born gebouwde BMW Mini kun je tegenwoordig dankzij 3D printen pimpen naar je eigen smaak. AM draait niet langer alleen om prototyping, maar eveneens om het produceren van functionele onderdelen.

 

Maakindustrie enthousiasmeren

Natuurlijk moeten de fabrikanten en de materiaalproducenten nog flinke slagen maken, maar de trein is vertrokken. Als de 3D printbeurs Rapid.Tech in Erfurt een hele congresdag wijdt aan ‘Lohnfertigung’ in de AM industrie, betekent dat wel iets. In Duitsland investeren ook kleinere familiebedrijven in 3D metaalprinten. Daarom moeten we de maakindustrie – en alle andere sectoren die 3D printen kunnen inzetten – in de Benelux verder enthousiast maken over 3D printen, overtuigen van de kansen die er liggen en ondersteunen met goede informatie. Want de trein is vertrokken. Die stopt niet meer.

 

Wat kun je verder lezen in de juli editie van 3D Print magazine?

Admaflex 3D geprint product

3D printen in productontwikkeling bij Accel Group

 

STEP 3D printtechnologie van Stratasys

FOTO: het Objexlab heeft voor Nexperia deze module ontwikkeld die een aantal onderdelen integreert in één 3D geprinte module.

 

Back to top button