3D printmarkt

World Economic Forum schetst scenario’s als 3D printen echt doorbreekt

De impact van 3D printen c.q. digital manufacturing op de wereldhandel én op bestaande supply chains kan groot worden. Dat concludeert het World Economic Forum in een uitermate boeiend rapport.

De ideale digitale maakwereld zal gedecentraliseerd zijn, kleine voorraden hebben, snel kunnen opschalen en zal minder afval en afkeur kennen. Supply chains worden korter. Dat gaat alle partijen in de ketens raken.


Digital manufacturing, waar 3D printen het voorbeeld van is, wordt gestuurd door data, zo schrijft het WEF. Meerdere kleinere, lokale fabriekjes kunnen één grote fabriek vervangen. Reshoring, het verplaatsen van productie van lage lonen landen naar locaties dichtbij de eindgebruiker en vaak regio’s met hogere loonkosten, kan een van de effecten zijn die 3D printen teweeg gaat brengen als de technologie breed wordt opgepikt.

Het WEF schetst verschillende scenario’s. Een hiervan is dat de huidige lineaire toeleverketens vervangen worden door agile netwerken van on-demand FabLabs. Als dit concept begint op te schalen, kunnen supply chains ingrijpend veranderen. Het leidt er ook toe dat minder ruw materiaal nodig is, omdat de materiaalefficiency van 3D printen hoger is dan van de bestaande technieken. Bovendien daalt het gewicht – en dus het materiaalgebruik – doordat veel meer met holle structuren wordt gewerkt.

Het volledige artikel over dit rapport kun je lezen bij Made-in-Europe

Back to top button