3D printmarkt

HP topman ziet aanhoudend momentum in 3D printmarkt

Het momentum in de 3D printmarkt blijft goed, net als de groei. Dat heeft HP topman Dion Weisler, CEO, gezegd in een toelichting op de Q2 cijfers van het concern. “We zien een toename van het aantal klanten die herhaalorders plaatsen, hun bestaande systemen upgraden voor méér productiviteit en hun business opschalen met dubbelcijferige installaties.” Volgende week organiseert HP een roadshow in de Benelux, met name rond de introductie van de nieuwe 300/500 printerlijn.

 

HP Roadshow met nieuwe 300/500 reeks in de Benelux

UPDATE Siemens en HP gaan strategisch samenwerken om de design en AM software van Siemens geschikt te maken voor full color 3D printen. Vanuit Siemens NX en Solid Edge kun je direct modellen bewerken en de printjobs voorbereiden voor de nieuwe HP 3D printers. Dat hebben beide concerns vandaag bekend gemaakt op de Siemens PLM Connection Americas 2018. Later meer hierover.

 

Dion Weisler gaf in de analistencall (lees de hele call terug op Seeking Alpha) een aantal van de voorbeelden van bedrijven die de MJF 4200 3D printers al volop inzetten, waaronder enkele die HP al eerder heeft gedeeld. In de VS is dat onder andere Forecast 3D, dat overstapt naar de nieuwere 4210 printers die een hogere productiviteit kennen. Interessant is de manier waarop Jabil, een van de grootste contract manufacturers in de wereld, de 3D printers van HP inzet. De MJF technologie is voor Jabil een kernonderdeel van de distributed manufacturing strategie in de VS en Azië. Dion Weisler zegt erg tevreden te zijn met de resultaten over het tweede kwartaal, maar voegt er direct aan toe “we hebben nog werk te doen.”

 

Disruptie van maakindustrie vergt 5 tot 10 jaar

De topman van CEO herhaalde nog eens zijn verwachting dat het 5 tot 10 jaar duurt voordat de $12 triljoen grote markt van de globale maakindustrie disruptief is veranderd dor 3D printen. “Maar we zitten op het pad daar naar toe. “ Weisler zegt verder dat het momentum in de verkoop goed is. Wat opviel in de conference call met financieel analisten, is zijn opmerking dat ongeveer de helft van de onderdelen waarmee potentiële klanten bij HP aankloppen, functionele onderdelen zijn.

 

Het 3D printen in full color opent nieuwe mogelijkheden, zowel voor prototyping als voor kleine series.

 

Helft van onderdelen is voor serieproductie

Echte maakdelen voor serieproductie. En dat is wat HP onderscheidt met de multi jet fusion printtechnologie, aldus de topman van het concern. Ook weet HP nieuwe klanten aan te trekken, in meerdere industriesegmenten waaronder de automotive en elektronica industrie. In het lopend kwartaal rekent de topman opnieuw met een toename van het aantal verkochte 3D printers, wereldwijd voor alle duidelijkheid.

 

Start verkoop nieuwe HP 300/500 lijn 3D printers

Dat zal overigens niet zo heel erg lastig worden, gezien de start van de verkoop van de nieuwe HP 300 en 500 printers die begin dit jaar werden aangekondigd. Deze nieuwe 3D printers zijn misschien wel het beste bewijs voor de transformatie die HP met additive manufacturing wil realiseren. In totaal worden 140 onderdelen voor de nieuwe 3D printers met HP technologie geprint. Bij de MJF 4200 machines gaat dit nog om 60 onderdelen. “We zijn, geloof ik, bij het omslagpunt aangekomen”, zo zei Stephen Nigro, topman van de 3D print divisie bij de presentatie van de nieuwe printers tijdens Solid Works World in LA. Hoewel de nieuwe HP 300/500 printers zich mede richten op de markt voor prototyping, zijn de machines wel degelijk geschikt voor de productie van kleine series, tot zo’n 130 onderdelen per week. HP zegt dat het bouwvolume van de nieuwe reeks zo’n 90 procent van de spuitgietmarkt afdekt.

 

Stephen Nigro bij de presentatie van de nieuwe 3D printers van HP: het bouwvolume hiervan dekt ongeveer 90 procent van de spuitgiettoepassingen.

 

Instapmodel voor geringere aantallen

Vooral de HP Jet Fusion 340 is een instapmodel, met slots voor 4 agents waarmee men zwart of wit kan printen. De 540 heeft een groter bouwvolume. Wil je kleur dan kun je zowel bij de 380 als de 580 terecht. De nieuwe 3D printers zijn gebaseerd op het multi jet fusion platform van HP, dat ook in de 4200 lijn wordt toegepast. Hierdoor kan men van een prototype op de kleine 340 of 540 naadloos overstappen naar productie op de 4200 machines. De investeringskosten in de nieuwe 3D printers liggen fors lager. Daar staat tegenover dat de kosten per onderdeel als je meer dan 130 onderdelen per week print, hoger liggen. HP mikt dus duidelijk op een nieuwe doelgroep. Mede daarom is HP bezig om het reseller netwerk verder uit te breiden, zoals in de Benelux gebeurt met de overeenkomst met Trideus.

 

Roadshow Benelux op 11 en 13 juni

Wie de nieuwe HP 3D printers live wil zien, kan volgende week terecht tijdens de roadshow die HP samen met de partners in Nederland en België organiseert. In Nederland demonstreert Landré de nieuwe HP printers op 11 juni (van 13.00-16.00 uur in Houten. Aanmelden kan via de Landre website. Twee dagen later, woensdag 13 juni, kun je de HP printers live aan het werk zien bij Trideus in Hamm. Hier vind je meer info over dit event. En op 15 juni demonstreert FormID de nieuwe HP printers in Temse. Aanmelden mag maar is voor FormID niet verplicht.

 

 

Back to top button