3D printmarkt

Scandinavië partnerregio Formnext 2023

Focus ligt op AM-toepassingen in energie en materiaalefficiency

De Scandinavische landen zijn dit jaar partnerregio van Formnext 2023. De landen hebben toegezegd op de beurs zowel het potentieel van de AM industrie in Noord-Europa te tonen alsook de aandacht te richten op sustainability. De AM-organisaties in de verschillende landen hebben al meerdere initiatieven voor Formnext aangekondigd.


Van 7 tot en met 10 november staan Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden in een gezamenlijk paviljoen op Formnext 2023. Lead-partner is Danish AM Hub. Het Finnish Additive Manufacturing Ecosystem (FAME) en Norwegian AM, het Additive Manufacturing Cluster Norway, voegen zich hierbij.

Een oliegasboor 3D geprint door het Zweedse Arcam (tegenwoordig onderdeel van GE Additive).

Logische keuze

Sascha F. Wenzler, Vice President Formnext bij Mesago Messe Frankfurt vindt de keuze voor de Scandinavische landen een logische. In deze landen wordt aangetoond dat 3D printen levensvatbaar is voor commerciële toepassingen, met name in de energiesector en met een focus op materiaalefficiency. “De betrokken landen laten de wereld zien hoe ze commerciële levensvatbaarheid combineren met duurzaamheid, en daarmee perfect tonen hoe 3D-printen een rol kan spelen bij het creëren van een verantwoorde productie-industrie.” Verwacht wordt dat zo’n 24 Scandinavische exposanten meedoen aan het paviljoen op de beurs in Frankfurt.

AM ambities van Denemarken

Vooral de Denen zijn gedreven op het vlak van AM. Frank Rosengreen Lorenzen, CEO van de Danish AM Hub, zegt de afgelopen drie jaar met het cluster gewerkt te hebben aan “hoe Denemarken de meest deskundige plaats ter wereld kan worden als het gaat om het gebruik van AM voor duurzamere productie.” Daartoe is het AM hub volop bezig geweest de technologie uit te dragen onder innovatieve bedrijfseigenaren, design- en productie-engineers en fabrikanten. De Deense bedrijven tonen een breed scala aan innovaties in de gehele AM-procesketen, waaronder onderzoek & ontwikkeling, diensten, materialen en oplossingen voor nabewerking. Het jonge bedrijf Create it Real heeft bijvoorbeeld een gespecialiseerde oplossing ontwikkeld voor de orthopedische industrie. Denemarken heeft een aantal bekende bedrijven die al jaren 3D Printing gebruiken, zoals Lego, Danfoss of Grundfos.

Sandvik produceert niet alleen AM-poeder maar is met 3D printen ook op andere vlakken actief.


Showcases en andere activiteiten

In het Scandinavisch paviljoen zijn straks onder andere speciale showcase te zien van succesvolle AM-toepassingen. Als onderdeel van het programma zullen grote bedrijven uit de partnerregio inspirerende AM use cases presenteren en zal de Danish AM Hub een panel over duurzaamheid organiseren. De Finse AM-industrie heeft sterke banden met de industrie en brengt talrijke dienstverleners (3D Formtech, 3DStep, Delva), softwareleveranciers, fabrikanten van polymere 3D-printers en bedrijven uit de onderzoeks- en ontwikkelingssector naar Formnext.

Zweden heeft van oudsher een succesvolle grondstoffenindustrie, en dit wordt ook weerspiegeld in de AM-wereld met AM-materiaalfabrikanten zoals Sandvik en Höganäs., beide wereldmarktleiders Er zijn ook Zweedse exposanten uit de hele procesketen, die oplossingen presenteren voor onderzoek & ontwikkeling, software, hardware, diensten en nabewerking.

Formnext 2023 vindt dit jaar plaats van 7 – 10 november.

Back to top button