ApplicationsTechnology

Hoe zet DAF met 3D printen de nieuwe trucks sneller op de weg?

DAF Trucks in Eindhoven is een van de bedrijven die actief 3D printen inzetten in prototype ontwikkeling. Geert Jansen van de Eindhovense vrachtwagenfabrikant deelt op het Stratasys & Seido Systems AM Seminar de ervaringen met 3D printen in productontwikkeling.

 

Stratasys en Seido-Systems organiseren AM seminar

DAF Trucks in Eindhoven zet voor prototyping de FDM printtechnologie van Stratasys in. De Eindhovense vestiging beschikt al jaren over een Stratasys Fortus 3D printer. Recent is daar een F270 aan toegevoegd. Deze nieuwe 3D printer heeft Stratasys speciaal ontwikkeld om in prototyping sneller over modellen te beschikken.

 

Kortere time to market

In zijn presentatie op het seminar in Eindhoven (7 juni) gaat Geert Jansen dieper in hoe de FDM printers worden gebruikt door de ontwikkelafdeling. Het resultaat is dat de productontwikkelaars dankzij 3D printen veel sneller prototypes kunnen testen en designiteraties kunnen doen, in vergelijking met vroeger. Hierdoor verkort men de time to market, bij productontwikkeling vandaag de dag een van de cruciale aspecten. Geert Jansen is op het Stratasys & Seido Systems Additive Manufacturing seminar de eerste spreker, na een korte introductie door Karl Wallecan, CEO van Seido Systems. Na de presentatie door DAF Trucks spreekt James Short van Stratasys over advanced protyping met 3D printen.

 

 

GrabCAD geometrie plug-in

De andere presentaties gaan met name in op de toepassingen van de printtechnologie van Stratasys voor uiteenlopende doelen (onder meer tooling en productie) en innovaties die er aan komen. Eén lezing gaat dieper in op een aantal nieuwigheden die ontwikkeld worden voor de GrabCAD software van Stratasys. Bijvoorbeeld de plugin om met enkele muisklikken de instellingen van de 3D printer lokaal te veranderen afhankelijk van de geometrie die men print. Stel dat in een bepaald gat moet een bus worden geplaatst of schroefdraad worden getapt. De plugin voor GrabCAD zorgt ervoor dat je met enkele muisklikken deze geometrie selecteert, waarna het programma automatisch de printinstellingen zodanig optimaliseert dat hier de sterkte maximaal is. Zo kan met de nieuwe software plug in ook de dichtheid van het materiaal lokaal worden aangepast.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer FDM materialen, polyjet materialen en tot slot de toekomst van AM zoals Stratasys deze ziet. Tussendoor zijn er demonstraties en kansen om te netwerken. Het seminar start om 9.30 uur en duurt tot 16.00 uur. Locatie High Tech Campus in Eindhoven. Aanmelden kan hier.

FOTOL het nieuwe front van de DAF vrachtwagens (Foto DAF)

Back to top button