3D printmarktTechnology

Zes redenen om 3D printen serieus te nemen als productietechniek

Nog steeds bestaat er in veel maakbedrijven twijfel over de doorbraak van 3D printen als productietechnologie. Vooral de metaal verwerkende industrie loopt nog niet echt warm. Toch zijn er 6 goede redenen te bedenken waarom de maakindustrie de vooroordelen en argwaan stilaan opzij mag schuiven.

 

1 Er komt nieuwe technologie

Selective laser melting krijgt als dé technologie voor metaalprintenconcurrentie. Jetting technologie is veelbelovend. In plaats van met een laser te werken, gebruiken deze fabrikanten inkjettechnologie om over het poeder een agent te sprayen. Het Amerikaanse 3DEO is hier een voorbeeld van. De Amerikaanse start-up zegt veel sneller tegen een fractie van de kosten van SLM technologie te kunnen 3D metaalprinten. Desktop Metal legt dezelfde claim neer. XJet en Vader Systems laten de laser net zo zeer achterwege. Zij werken met gesmolten nanodeeltjes. Hou jettingtechnologie in de gaten.

 

Desktop Metal
De 3D metaalprinters van Desktop Metal worden leverbaar via de premium resellers van Stratasys

2 3D printen wordt betaalbaar

3D metaalprinttechnologie wordt betaalbaarder. Bedrijven als ORLaser met Orlas Creator maar ook start-ups uit de VS zoals Desktop Metal en Xact Metal komen met betaalbare metaalprinters. En dan moet de invasie uit Azië nog op gang komen. Afgelopen jaar presenteerde Chinese marktleiders zoals Shining 3D en Farsoon zich voorzichtig op Formnext. Reken maar dat het aantal Chinese spelers dit jaar groter zal zijn, nu belangrijke patenten zijn afgelopen of gaan aflopen.

 

Autodesk topman verrast door houding traditionele machinebouwers ten aanzien van 3D printen

3 Kunststoffen in plaats van metaal?

Bijna alle producten moeten lichter worden. Ideaal om kunststoffen toe te passen. Zeker als de materiaal eigenschappen van kunststoffen voor 3D printen gaan verbeteren. Want tot nog toe worden met 3D printen kunststoffen gebruikt die helemaal niet voor deze technologie ontwikkeld zijn. Kijk ook naar recente demonstrators van onder meer Stratasys en Siemens, die 3D printen met koolstofvezels versterkte kunststoffen. Of de printtechnologie van Carbon. HP belooft met de Multi Jet Fusion technologie de spuitgietsector aan te vallen. Ook een bedrijf als Ricoh profileert zich steeds nadrukkelijker als een partij die een belangrijke positie wil opbouwen in de 3D print industrie. Met PP 3D printen zet het Japanse concern een belangrijke stap naar die positie. Zelfs de FDM technologie ontwikkelt zich alsmaar verder.

 

4 Opschalen wordt gemakkelijker

Er ontstaan 3D printerfarms voor FDM printers. 3D printers aangestuurd vanuit één softwareplatform. Steeds meer partijen beginnen hiermee. Het betekent een mindshift: in plaats van zoveel mogelijk onderdelen combineren in één printjob, 3D print men nu één onderdeel. Het voordeel is minder risico als een printer uitvalt. Door meerdere 3D printers aan te sturen als één grote printfabriek, voer je de productiviteit van het geheel op. Een Amerikaanse matrijzenmaker als In.Tech ziet een grote verschuiving: klanten bestellen tegenwoordig eerst honderden tot duizenden kunststof geprinte onderdelen, voordat ze de order plaatsen voor een spuitgietmatrijs. Natuurlijk: honderdduizenden producten blijf je spuitgieten. Maar als aanloopseries en nulseries 3D geprint gaan worden, valt er simpelweg werk bij matrijzenmakers weg.

 

Canon topman: bedrijven zoeken hoe 3D printen waarde toevoegt

5 Softwaregiganten zorgen voor innovatieboost

3D printen staat bij Siemens zeer hoog op de agenda. Hetzelfde bij Dassault Systèmes. En bij Autodesk. Autodesk AM directeur Alexander Oster merkte onlangs nog dat volgens hem de traditionele machinebouwers het potentieel van 3D printen momenteel onderschatten. De ontwikkelaars van engineering- en PLM software voeren het tempo waarin ze 3D printtechnologie in hun software integreren, op. Daar blijft het niet bij. Bernard Langefeld, consultant bij Roland Berger, zei recent nog dat over niet al te lange tijd het programmeren van 3D printen en CNC-frees- en draaimachines vanuit één softwareomgeving gebeurt.

 

personal eyeware
Met deze unit wordt de gepersonaliseerde bril aangemeten. Hoya Vision Care gaat het concept uitrollen via opticiens.

6 Benader 3D printen vanuit het businessmodel

Grote concerns zoals SAP en UPS ontwikkelen samen nieuwe supply chain modellen. 3D printen is de enabling technology hiervoor. Kijk ook eens naar een initiatief zoals Materialise en Hoya Vision Care hebben genomen. Of in Nederland Roger Bacon. De innovatie zit voor de consument in een beter passende bril. Voor de opticien in het verdwijnen van dure voorraden. En de brillenfabrikanten kunnen supersnel inspelen op nieuwe modetrends. Want ze dragen niet meer de ballast van een dure spuitgietmatrijs en containers vol met brillen, onderweg vanuit een lage lonen land. “Veel partijen staan open voor 3D printen. De vraag is hoe 3D printen waarde toevoegt aan hun business”, zo zei Canon topman Nico Verweij eerder dit jaar nog op RapidPro. Hij merkt dat bedrijven precies dit laatste doen door 3D printen niet vanuit de techniek te benaderen, maar vanuit hun businessmodellen.

FOTO: een voorbeeld van kleine series 3D printen door Arburg met de Freeformer

Back to top button