3D printmarktTechnology

AM trends 2018: tweede jeugd voor SLS en SLA 3D printtechnieken

Wie dacht dat kunststof 3D printen met poeders en harsen wel zo’n beetje uitontwikkeld is, zal in 2018 vreemd opkijken. Zowel aan de bovenkant van deze markt alsook aan de onderkant gebeurt er veel. Gevestigde partijen duwen de technologie duidelijk richting de productie en realiseren zich dat hiervoor andere machines nodig zijn. Start-ups op hun beurt drukken de kostprijs van kunststof 3D print technieken zoals SLA en lasersinteren omlaag.

 

HP verschuift omslagpunt 3D printen of spuitgieten

[button link=”https://3dprintmagazine.eu/am-trends-in-2018-fdm-3d-printtechniek-in-de-productieomgeving/” newwindow=”yes”] Lees ook deel 1 over hoe 3D printen met filament naar de productieomgeving opschuift[/button]

Afgelopen jaar is HP gestart met de uitrol van de multijet fusion 3D printers. Dit was één van dé innovaties die 2017 daadwerkelijk in de markt zijn gezet. Ondertussen heeft de fabrikant de eerste versie is al aangevuld met een tweede type, een productiemachine, de HP MJF 4210. Hiermee verschuift het omslagpunt waarop 3D printen een betere oplossing kan zijn dan spuitgieten. Afhankelijk van het product en het materiaal, komt volgens HP spuitgieten pas bij 20.000 stuks en meer in beeld. Bij kleine producten ligt het omslagpunt zelfs boven de 100.000 stuks. De nieuwkomer in de AM industrie laat met deze MJF 4210 machine zien dat productietechnologie méér vergt dan een snelle machine. Juist het hele ecosysteem rond de machine is afgestemd op productiviteit: van de aanlevering van materialen standaard in grote hoeveelheden tot en met het feit dat de 3D printer automatisch consumables op tijd bestelt.

 

EOS P500

Een van de materialen die EOS op de nieuwe P500 verwerkt is PEEK.

 

SLS printers voor productie doeleinden

Productiviteit: daar gaat het ook bij fabrikanten van SLS printers om. Omdat ze zien dat de industrie de technologie wil inzetten voor serieproductie, worden de nieuwe machines anders gebouwd. De snelheid wordt hoger, maar ook aspecten zoals het reinigen worden aangepakt. Nog afgezien van de softwareontwikkeling die gelijke tred houdt, bevestigen dit soort zaken dat de productieomgeving zien als de plek waar straks de machines worden ingezet. En niet meer de ontwikkelafdelingen. De EOS P 500 is hier een voorbeeld van: dubbel zo snel opbouwen en de eerste 3D kunststof printer van EOS waarbij de gebruiker kan werken met Eosprint2 CAM software, bekend uit de 3D metaalprinters van EOS.

 

Sonda Sys heeft een SLS printer ontwikkeld waarvan de gebruiker de bouwkamer van vergroten en verkleinen, naargelang de omvang van de printjob.

 

Innovatieve nieuwkomers

Een andere ontwikkeling die in 2018 zichtbaar zal worden, zijn de producten van nieuwkomers in de sintermarkt. Een hiervan is het Poolse Sonda Sys. Het bijzondere hieraan is dat de bouwkamer vergroot en verkleind kan worden. De gebruiker kan het bouwvolume aanpassen van 250 bij 250 bij 350 mm tot 350 bij 350 bij 600 mm. Dit gepatenteerd systeem zorgt ervoor dat je voor een kleinere printjob of kleinere producten niet meteen een grote bouwkamer helemaal hoeft te vullen. In België werkt de start-up Aerosint samen met een aantal gevestigde partijen aan een techniek om met lasersinteren in één product meerdere poeders te verwerken. Momenteel wordt het eerste prototype getest. Slaagt het concept, dan krijgt SLS technologie ongetwijfeld een impuls.

 

Prijsdruk door eenvoudigere concepten

Aan de onderkant van deze markt komt een aantal interessante nieuwkomers in 2018 op toeren. Een hiervan is het Zwitserse Sintratec dat een desktop SLS printer heeft ontwikkeld met een prijskaartje vanaf € 20 mille. De Zwitserse ontwikkelaars hebben goed naar de bestaande machines gekeken om te zien welke dure componenten je kunt vervangen door goedkopere. Sinterit is een andere start-up die je dit jaar in de gaten moet houden. Ook Sinterit bouwt een desktop SLS printer voor PA12. Hun Lisa moet sintertechnologie binnen handbereik van het mkb brengen. Door de samenwerking met Autodesk Netfabb (oud Netfabb eigenaar Carl Fruth van FIT AG is een van de investeerders in de start-up) wordt de printer ondersteund door Netfabb.

 

Sinterit Lisa

De Sinterit Lisa moet SLS printtechnologie binnen handbereik van het mkb brengen.

 

Ook SLA wordt toegankelijk voor iedereen

Iets soortgelijks dat de Sinterit en Sintratec voor de SLS technologie doen, zie je ook bij stereolithografie (SLA). Nieuwkomers drukken de kostprijs ver naar beneden drukken om een brede doelgroep aan te spreken. Ook hier weer een Zwitserse start-up die je in de gaten moet houden: Visionsforge. Interessant is ook te zien wat DWS in 2018 gaat doen met het vergaand geautomatiseerde SLA-systeem XCELL 6000HD. Ook 3D Systems blijft toekomst zien voor de twee jaar geleden geïntroduceerde F1, een schaalbaar productiesysteem voor SLA. Het F1 systeem is volgens Chuck Hull, uitvinder van de SLA technologie, nog maar het begin. Hij ziet de automatisering hier verder toenemen.

Morgen: deel 3:in welke richting ontwikkelt 3D metaalprinten zich?

 

Back to top button