Applications

Goedkopere vaccins dankzij 3D printen?

Kunnen we dankzij 3D printen in de toekomst sneller en goedkoper complexe vaccins produceren, zoals straks wellicht het Covid-19 vaccin? De partners in het Nessie-project zijn overtuigd van wel. Door gebruik te maken van ultrahoge resolutie keramisch 3D printen voor de productie van kolommen voor chromatografie, zullen de productiekosten voor vaccin afnemen.


In het Nessie-project doen verschillende Europese partijen, waaronder 3D printerfabrikant Lithoz en de Noordse onderzoeksorganisatie Sintef,  onderzoek op het vlak van productie van respectievelijk biofarmaceutica en innovatieve materialen.  Het project heeft tot doel de efficiëntie van de productie van vaccins te verhogen en draagt nu al bij tot de ontwikkeling van nieuwe methoden om virussen te zuiveren, zoals het adenovirus. 

Onderzoeksconsortium in Nessie-project gaat 3D geprinte chromotografie kolom testen 

Antistoffen scheiden kostbaar proces 

Andenovirussen zijn een familie van luchtweginfecties. Ze zijn zeer geschikt voor het leveren van antistoffen. Veel vaccins maken gebruik van virussen om daaruit antistoffen te winnen die ervoor zorgen dat mensen immuniteit opbouwen.  Het scheiden van de benodigde stoffen is echter erg kostbaar. Bovendien is voorzichtigheid geboden, zoals altijd bij het scheiden van substanties die gebruikt worden bij mensen.  

\Eerst scheidingskolommen geprint 

De partners in het Nessie-project hebben een heel nieuw ontwerp gemaakt voor de scheidingskolom. Dit design kan alleen met 3D print geproduceerd worden. De eerste onderdelen zijn inmiddels door Lithoz 3D geprint. Dat is gebeurd met keramisch materiaal, in een hoge resolutie, waarmee het Oostenrijkse Lithoz zich onderscheidt. Binnenkort gaan de onderzoekers deze testen in een installatie om de noodzakelijke stoffen uit de Andenovoirussen te scheiden. Chromatografie is een van de meest zuivere scheidingstechnieken.  

Goedkoper en beter 

Met deze stap denken de onderzoekers dat ze dichter bij een concept komen om het scheiden van noodzakelijke stoffen voor de productie van vaccins zowel te verbeteren als goedkoper te maken. Daarmee zouden dit soort vaccins ook betaalbaar worden voor landen die daar tot nog toe geen toegang tot hebben. Daarnaast zou hierdoor de snelheid waarmee een vaccin geproduceerd kan worden, verhoogd worden. Kosten en snelheid zijn precies de thema’s waar het in de huidige jacht naar een Covid-19 vaccin ook om draait. 3D printen kan daarmee opnieuw een rol van betekenis spelen in de aanpak van pandemieën, zoals de technologie nu al gebruikt wordt om lokale tekorten op te vullen.  

Back to top button