Technology

Girbau bouwt dye machine voor HP 3D printers

HP heeft op de Hannover Messe het dye systeem van de Spaanse machinebouwer Girbau getoond. Hiermee worden de 3D prints van de HP multijet fusion machines in korte tijd gekleurd. De Spaanse machinebouwer heeft de trommelgrootte van deze dye machine afgestemd op de inhoud van één bucket in de HP printer.

 

HP heeft bekend gemaakt dat vorig jaar meer dan 10 miljoen onderdelen zijn geprint op een van de HP multijet fusion printers die wereldwijd in gebruik zijn. En dat zijn in toenemende mate functionele onderdelen, die direct in een toepassing worden ingezet. Juist de verschuiving richting productie vraagt om automatisering van post processing, met name het verven.

 

Spaanse machinebouwer ontwikkelt met HP team in Barcelona

Girbau dye

De dye machine van Girbau, ontwikkeld voor het HP multijet fusion printproces.

 

Alleen zwart

De Spaanse fabrikant van verfmachines Girbau heeft samen met het HP ontwikkelteam in Barcelona een dye machine ontwikkeld waarmee het verven grotendeels geautomatiseerd afloopt. In principe past in de trommel van de machine de inhoud van een bucket van een HP 3D printer. Wel adviseert HP om kleinere delen te beschermen door ze in een apart zakje te doen als ze samen met grote onderdelen in de machine gaan. De drum in deze DY130 coloring system roteert geen 360 graden, maar schommelt heen en weer. HP heeft het verfproces gevalideerd. Het is geschikt voor zowel PA11 als PA12. Het medium kan vijf keer gebruikt worden, afhankelijk van het aantal producten. Enkel het zwart verven is mogelijk, gekozen vanwege de industriële toepassing van de meeste werkstukken.

 

3D geprinte stofzuigeraansluiting goedkoper dan serieproductie

Een van de Duitse klanten die de dye oplossing al gebruikt is Rapidobject uit Leipzig. Het 3D print servicebureau demonstreerde in Hannover het systeem aan de hand van een industriële stofzuigeraansluiting, inclusief een pneumatisch bediende klep. Het onderdeel werd vroeger uit meerdere losse componenten samengesteld, met enkele tienduizenden euro’s aan eenmalige productiekosten per onderdeel. Ook de montage vergde veel tijd. Tegenwoordig 3D print Rapidobject het complete onderdeel in één keer met PA12 op een HP 3D printer. Ook de bewegende klep in de behuizing wordt geprint. Uiteindelijk wordt het onderdeel afgewerkt met de Girbau DY 130. De printkosten van één onderdeel bedragen € 110. Assemblagekosten zijn vervallen.

FOTO: rechts het onderdeel zoals het uit de HP 3D printer komt, links na het verven.

 

Back to top button