Applications

Re-make van Aston Martin Vanquish krijgt 3D geprinte onderdelen

Ian Callum kiest voor Makerbod Method X vanwege materiaalportfolio

De exclusieve Aston Martin CALLUM Vanquish 25 by R-Reforged zal slechts in een oplage van 25 stuks worden gebouwd. Ideaal dus voor 3D printen. De in de automobielindustrie bekende ontwerper Ian Callum kiest daarbij voor de Makerbot Method X, zowel voor het printen van prototypes, tooling als onderdelen die in de auto worden ingebouwd.


Ian Callum is in het verleden als designer verantwoordelijk geweest voor de Aston Martin Vanquish, de GT uit 2000. Ook het ontwerp van de Jaguar I-PACE komt van zijn hand. In 2019 heeft de ontwerper van iconische modellen zijn eigen designstudio opgericht, CALLUM. Dat brengt nu een remake van de Britse sportwagen op de markt.

Designstudio CALLUM zet Makerbot Method X in voor prototypes, tooling en eindproducten

Aston Martin Vanquish 25

Remake van Aston GT model

Ian Callum laat zich inspireren door de natuur, kunst en muziek. Vanuit deze ontwerpfilosofie wil hij op maat gemaakte en gelimiteerde high-end auto-, reis- en lifestyleproducten ontwerpen, die een baanbrekend design combineren met praktische functionaliteit. Het eerste publieke project is het herontwerpen en bouwen van de Britse sportwagen die hij eerder in 2000 ontwierp en nu onder de naam Aston Martin CALLUM Vanquish 25 by R-Reforged op de markt zal komen. In de fabriek in Warwick zullen slechts 25 exemplaren worden gebouwd.

Je wilt iets in 3D kunnen zien en aanraken en additive manufacturing stelt ontwerpers daartoe in staat

Onmisbaar bij productontwikkeling

3D printen is voor de ontwerper een technologie die hij al vroeg in het ontwerpproces inzet. Ian Callum, Design Director, zegt: “Ik ben ervan overtuigd dat je de kwaliteit van een ontwerp niet kunt bepalen op een scherm of een foto. Je wilt iets in 3D kunnen zien en aanraken en additive manufacturing stelt ontwerpers in staat om dat snel en kosteneffectief te doen. Het is een technologie waar ik enorm enthousiast over ben.” Voor zijn eigen designstudio heeft hij gekozen voor de Makerbot Method X.

Benchmark FFF printers

Aanvankelijk heeft CALLUM deze ingezet om functionele prototypes mee te printen, voor interne evaluatie en proof of concept. Nu gaat CALLUM een stap verder en zal de Method X ook ingezet worden voor de productie van de auto. De nauwkeurigheid en de beschikbare engineering-grade materialen voor de Method X hebben de doorslag gegeven om voor dit model van Makerbot te kiezen. Deze steken boven de resultaten van andere industriële printers uit, meent Adam Donfrancesco, technisch directeur. “We kunnen nu ook de productie van gereedschappen optimaliseren en onderdelen voor eindgebruik 3D-printen. Tot nog toe schoot de technologie daarvoor tekort op het gebied van sterkte, oppervlakteafwerking en maatnauwkeurigheid.” De combinatie van de gesloten verwarmde kamer, geavanceerde materialen van industriële kwaliteit en het oplosbare SR-30 supportmateriaal voor de Method X staan garant voor een zeer goede oppervlakteafwerking, maatnauwkeurigheid en precisie voor complexe, duurzame onderdelen. Makerbot heeft de voorbije jaren het materialenportfolio sterk richting industriële toepassingen uitgebreid, juist om toepassingen zoals die bij CALLUM mogelijk te maken.  

Méér ontwerprisico’s nemen, minder gevolgen

Donfranceso verwacht dat de ontwikkelcycli korter worden omdat de engineers met de Makerbot Method X veel meer in-house kunnen printen en minder afhankelijk zijn van externe leveranciers. “Method X verandert het spel volledig en stelt het team in staat om onderdelen te printen in een kwestie van uren. Dit maakt niet alleen een einde aan de noodzaak van externe leveranciers, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen, maar het zal ook helpen om de productietijden voor onze voertuigen te versnellen doordat we ontwerpideeën zeer snel kunnen itereren en meer ontwerprisico’s kunnen nemen met minder gevolgen.”

Remleidingen 3d printen

De sportwagen is door de engineers van CALLUM op meer dan 350 punten aangepast om er een meer praktische GT van te maken. Van het nieuwe model worden slechts 25 exemplaren gebouwd. Er worden verschillende onderdelen op de Method X geprint, waaronder brake ducts, die voor extra koeling van de remmen zorgen. Ian Callum ziet in de kwaliteit van de 3D geprinte onderdelen de oplossing om klanten en eindgebruikers beter te ondersteunen nu steeds meer gepersonaliseerde producten worden gevraagd.

Sinds begin 2021 heeft ook Seido-Systems, de Stratasys-dealer in de Benelux, de Method X officieel opgenomen in het leveringsprogramma.

Back to top button