Technology

Rapid.Tech 3D: duurzaamheid kans voor AM, maar amper gevraagd

Digitale AM-beurs in Erfurt gaat de tweede dag in

Met het thema Additive Manufacturing als aanjager van duurzaamheid heeft Rapid.Tech 3D in Erfurt dit jaar een gewaagd thema gekozen. Gewaagd omdat klanten er nog nauwelijks naar vragen. Maar het wordt wel een sleutelfactor in de komende jaren. Duurzaamheid is een van de vijf thema’s waarop Volkswagen de AM-technieken beoordeelt, zei Anwar Shad van VW op de openingsdag in Erfurt.

Thüringen zet in op AM

Ook de 17e editie van Rapid.Tech 3D in Erfurt gaat enkel digitaal door, alhoewel de opening live werd gestreamed vanuit de TV studio in het congrescentrum van de Messe Erfurt. Wolfgang Tiefensee, minister in Thüringen voor Economie, Wetenschap en Digitale Samenleving, benadrukte in zijn welkomstwoord dat 3D-printen bijna alle sectoren van de samenleving raakt: van kleine handwerkbedrijven tot het groot industrieel bedrijf. Daarom investeert het land Thüringen in innovatie, AM-competentiecentra, een centrum voor machinebouw en in regionale innovatiecentra.

AM-expert VW: als een 3D printtechnologie niet duurzaam is, komt ze nooit in serieproductie

De keynote lezing kwam van Daimler Busses, dat al 400 onderdelen heeft vrijgegeven voor de productie. Ze worden geprint in plaats van fysiek op voorraad gelegd. (Foto’s: Messe Erfurt)

Daimler Busses: 400 onderdelen AM-ready

Dat additive manufacturing op de drempel staat door te breken in onder andere de automobielindustrie staat, bleek duidelijk uit de presentaties in dit blok tijdens de eerste dag. Daimler Buses heeft al 7000 van de 320.000 onderdelen aangemerkt als geschikt om te 3D printen. 400 hiervan zijn al vrijgegeven om ze te printen en als reserve onderdelen te gebruiken. “Meer dan 15.000 onderdelen rijden momenteel al in een van onze bussen rond”, aldus Ralf Anderhofstadt en Janis Kretz van de Daimler onderneming. Naast digitalisering van voorraden en gereedschapsloze productie, vindt de bussenbouwer vooral het toekomstige digitale businesmodel interessant. Ook de bijdrage aan klimaatneutraal transport is een argument om te 3D printen.

Carbon footprint: complex maar noodzakelijk

Dat is voor Volkswagen, dat vorige week bekend maakte te zijn gestart met de certificering van het eerste binder jetting onderdeel voor serieproductie, één van de vijf beoordelingscriteria voor 3D printtechnieken. “Duurzaamheid wordt nog niet veel belicht, maar het wordt een belangrijke factor. Als een AM-techniek niet voldoet aan de eisen ten aanzien van de carbon footrpint, komt het niet in serieproductie”, zo zei Anwar Shad van VW het. Hij voegde er wel aan toe dat het een complex gegeven is om de carbon footprint te bepalen. Je moet immers rekening houden met de toepassing maar ook met bijvoorbeeld de carbon footprint van de materiaal productie.

De markt vraagt er nog niet naar

Dat dit lastig is en nog amper wordt gevraagd, bleek tijden de eerste dag van Rapid.Tech 3D duidelijk in forumdiscussie onder leiding van Bernard Langefeld van Roland Berger. Het thema duurzaamheid staat nog helemaal aan het begin, daar waren forumleden zoals Stefann Ritt (Spee3D) en Volker Hammes, directeur BASF New Business, het over eens. Deze laatste gaf als voorbeeld dat BASF een PET filament in het portfolio heeft dat volledig gemaakt is van gerecycled materiaal en nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft als virgin PET filament. “De vraag naar R PET is teleurstellend”, aldus Hammes. Dat heeft niks met de prijs te maken maar met vertrouwen dat men heeft in gerecyclede kunststoffen.”

Jongere generatie selecteert wel bewust

Toch komt er een omslag aan, ziet professor Christiane Beyer van de leerstoel voor Productontwikkeling en Constructie aan de Otto von Guericke Universiteit in Magdeburg. “Ik zie bij de jongere wel een omdenken over ecobalans; zij zijn selectief als ze producten kunnen kiezen op basis van de CO2 footprint. De technologie is er, we moeten nu meer voorbeelden laten zien.” Precies wat ook Bernhard Langefeld denkt: de discussie verspreidt zich razendsnel door de hele industrie. “Het thema begint zich te ontwikkelen.”

Rapid.Tech 3D
De openingssessie van Rapid.Tech 3D 2021:

Woensdag 23 juni is dag 2 van de digitale editie van Rapid.Tech 3D. In het conferentieprogramma staat dan onder andere de luchtvaartindustrie op het programma. Naast de presentaties is er ook een virtuele expositie en kan men netwerken.

Back to top button