3D printmarkt

Q4 wordt cruciaal voor 3D printerfabrikanten

Het 4e kwartaal wordt voor menig 3D printerfabrikant van levensbelang. In de laatste maanden van het jaar zullen vooral de fabrikanten van metaal printers goed moeten scoren om nog dubbele groeicijfers te scoren. Vooral de Europese automobielindustrie gooit roet in het eten. China kende een sterk eerste halfjaar.


Dat schrijft het marktonderzoeksbureau Context in haar jongste rapportage over de 3D printermarkt. De cijfers over de wereldwijde verkopen van industriële AM-systemen (duurder dan $100k) laten een matige groei zien, zoals onlangs op mtc3 in München ook al werd aangegeven. Groei is er nog steeds, maar 5% plus in de eerste zes maanden van 2019 is niet waar de sector op gerekend heeft.

Automobielindustrie in Europa de grote spelbreker

in Europa is de automobielindustrie de spelbreker. Die heeft in Q2 zo’n 18% minder poederbed metaalprinters gekocht dan verleden jaar. Volgens de marktonderzoekers wijzen velen deze sector als hoofdreden voor de zwakke markt aan. Daarentegen zijn de verkopen van industriële AM-systemen in China in de eerste helft van het jaar bijzonder sterk geweest. Context constateert verder dan de verkopen van de 3D metaalprinters van Desktop Metal en Markforged sterk zijn.

Deze cijfers (Bron: Context) geven de verschuivingen aan in de top van de metaal- en kunststofprintermarkt. Bij metaal leidt GE Additive de markt, staat Trumpf op plek 5 en zijn vooral de nieuwkomers Markforged en Desktop Metal nadrukkelijk aanwezig. Stratasys blijft bij kunststoffen marktleider; HP komt niet verder dan 7% marktaandeel (gemeten in aantallen).  HP heeft wel een goede entree gemaakt in de Design klasse met de 300 en 500 lijn (11% meer verkopen in Q2). 

Stratasys is weer actief in de markt die het lange tijd heeft overgelaten aan spelers als Ultimaker. Met de F120 is het merk ook in de Benelux succesvol.

Dentale markt kiest voor 3D printen

In de professional class ($2,5 tot $ 25K) is het vooral de dentale industrie die de omslag naar 3D printen leidt. Daar profiteert onder andere 3D Systems van, met de Figure4 en de oplossingen van Nextdent. Ook EnvisionTEC profiteert hiervan. Chris Connery, VP of Global Research bij Context, schrijft over de vernieuwde focus van Stratasys en 3D Systems op dit marktsegment. De twee spelers hebben dit segment enkele jaren overgelaten aan Ultimaker en Formlabs. In het tweede kwartaal zijn de verkopen in dit segment met 7% gedaald. Maar dat is volgens de onderzoeker vooral een supply chain issue dan een kwestie van vraaguitval. Wel heeft Formlabs geworsteld met het naar de markt brengen van nieuwe producten. Dat moet in Q3 weer op orde zijn. Interessant is zijn constatering dat de fabrikanten in het onderste marktsegment, de hobby printers, hun aandacht volledig verschuiven naar de professionele markt. Hun eigen verkopen blijven namelijk dalen, in Q2 al voor het zesde opeenvolgend kwartaal. Nu met min 10%.

GE Additive is marktleider bij de 3D metaalprinters (in aantallen gemeten)

Vooruitblik voor 2020

Al met al blijft Chris Connery optimistisch. Hij verwacht in 2020 dubbele groeicijfers in alle drie de segmenten: professional, design en industrial. “Maar de vooruitzichten voor de verschillende submarkten zijn verschillend.” Het is vooral de automobielmarkt die voor onzekerheid zorgt. “De vooruitzichten hier zijn de afgelopen kwartalen voorzichtiger geworden met berichten over vertragingen, met name in Europa.” Het netto effect blijft positief, maar de uitkomsten zullen verschillen per printertype. Andere verticale marktsegmenten blijven wel sterk. Onder aan de streep moet een sterk 4e kwartaal zorgen dat de Professional markt het sterkt groeit met 15%, gevolgd door Industrial met 14% en Design met 13%. Hou er wel rekening mee dat de Industrial en Design markt momenteel goed zijn voor 79% van de omzet in de totale printermarkt. 59% van de totale opzet wordt gemaakt door de top 5 van de bedrijven in zowel de metaal- als polymeermarkt.

Foto: Desktop Metal doet het goed, net als Markforged, met de 3D metaalprinters die iets goedkoper zijn geprijsd dan de laser poederbed machines. In Nederland heeft onder andere AWL Techniek het afgelopen halfjaar hierin geïnvesteerd.


Back to top button