ManufacturersTechnology

Forge 1: SLA printer met tablet als lichtbron

De Zwitserse start-up Visionsforge heeft zijn bijzondere SLA 3D printer op Kickstarter gelanceerd. De Forge 1 is in twee opzichten bijzonder. Allereerst de prijs. Ten tweede de lichtbron. Visionsforge kiest ervoor om in de Forge 1 een tablet als lichtbron te gebruiken. Ook qua printvolume en snelheid onderscheidt de printer zich.

 

Zwitserse start-up Visionsforge lanceert bijzondere SLA printer op Kickstarter

Met deze lichtbron beschikt de Forge 1 over een uniek concept in de 3D printwereld. De gebruikers kunnen kiezen om hun eigen tablet te gebruiken: dan koop je op Kickstarter de Forge 1 al voor CHF 899. Kies je de tablet van Visionsforge, dan kost de 3D printer CHF 300 extra. De aanleiding om een eigen printer te gaan ontwikkelen, is voor Fabrizio Guadagnino, oprichter en CEO, drieledig. De meeste 3D printers zijn langzaam. Ze bieden een te klein printplatform bieden. En als je ze eenmaal bezit, kunnen ze onvoldoende uitgebreid worden. Dat wil Visionsforge dus allemaal anders gaan doen.

 

Alternatief voor duur component

Stereolithografie is een geliefde AM technologie voor start-ups en groeibedrijven. Veel patenten van deze oude 3D printtechnologie waarmee 3D printen in de jaren ‘80 begon, zijn afgelopen. Dat biedt innovatieve start-ups volop kansen om te experimenteren. De ontwikkelaars van Visionsforge hebben daarbij vooral gekeken naar een alternatief voor de lichtbron, een van de duurste componenten in zo’n 3D printer. Meestal zie je lasers of DLP als lichtbron in dit type machine. De Forge 1 gebruikt hiervoor een tablet. De resolutie is dus afhankelijk van de kwaliteit van de tablet. Visionsforge zegt met een door hen geleverde tablet een hoge resolutie te halen. De laagdikte varieert van 5 µm tot 100 µm.

 

Dubbele snelheid van Form 2

Qua snelheid belooft Visionsforge een bouwvolume van 20 tot 40 cc per uur. Dit is de dubbele snelheid vergeleken met een Form 2, die ook nog eens in de Z-resolutie minder nauwkeurig is. Deze hoge printsnelheid is nodig want het maximale bouwvolume bedraagt 20.788 kubieke centimeter. Omgerekend naar XYZ levert dat een volume op van 165 bij 293 bij 430 mm.

 

Upgraden

De derde belofte die de Zwitsers doen is dat je de hardware in de toekomst kunt upgraden. De printer is zo gebouwd dat de belangrijkste componenten eenvoudig verwisseld kunnen worden. Men gaat er vanuit dat gebruikers hun machines hierdoor in de toekomst upgraden, terwijl de basismodule behouden blijft. Maar men gebruikt ook de carbon footprint van de printer als argument: die blijft hierdoor beperkt. Duurzaamheid is toch al een ding voor de start-up. Voor elke verkochte 3D printer belooft het een boom te planten in de boomgaard van de vader van de oprichter.

 

Kickstarter campagne

Op hun campagnepagina op Kickstarter kun je meerdere video’s bekijken, ook over de verschillende mechanische componenten. Daarmee wil Visionsforge de kwaliteit van de printer onderstrepen. De prijzen lopen uiteen van CHF 899 (ongeveer € 766) voor de kale versie tot CHF 1399 (€ 1192) voor de versie met een 13,3 inch tablet (processor met 8 kernen), geautomatiseerd resin management en een extra tank. Meer informatie vind je hier. De Kickstarter campagne loopt nog tot 20 januari 2018.

FOTO’s: Visionforge

 

Back to top button