3D printmarkt

Flam3D wil Vlaamse koploperspositie 3D printen uitbouwen

Vlaanderen heeft vanaf vandaag officieel een belangenorganisatie voor de 3D printindustrie. Flam3D wordt vandaag officieel boven de doopvont gehouden, nadat de brancheorganisatie informeel al enkele maanden actief is. De aftrap gebeurt in het Vlaams Parlement met aanwezigheid van minister Philippe Muyters (Werk Economie Innovatie en Sport).

 

Brancheorganisatie voor 3D printindustrie in Vlaanderen

De 3D print industrie in België en zeker in Vlaanderen is aanzienlijk groter dan die in Nederland. Zo telt België alles bij elkaar 18 3D print servicebureaus, die zich op productie voor de industrie en andere sectoren toeleggen. De grootste is natuurlijk Materialise, een van de partners die betrokken is bij de oprichting van Flam3D. Maar er zijn ook andere, kleinere spelers die zich onder meer onderscheiden door een grote variatie aan 3D printtechnieken aan te bieden. Daarnaast zijn er 11 hardware leveranciers. Vlaanderen is daarnaast met de KULeuven de bakermat van veel AM-technologie. En er is een groeiend aantal bedrijven dat de technologie toepast of dat onderzoekt.

 

Nieuwe waardeketens ontdekken

Redenen genoeg dus om in Vlaanderen een brede brancheorganisatie op te richten: Flanders Additive Manufacturing and 3D printing Ecosystem, afgekort Flam3D. Kurt Hensen (CEO van Test & Measurement Solutions), voorzitter, ziet de rol van het platform vooral in het identificeren van nieuwe waardeketens die 3D printen mogelijk maakt en bedrijven ondersteunen deze kansen te benutten. Overigens zijn naast bedrijven ook de kennisinstellingen op 3D printgebied aangesloten bij Flam3D. In de eerste maanden na de oprichting is het aantal leden al tot 25 uitgegroeid. Flam3D wordt voor de branche de officiële spreekbuis richting de overheid, wat tijdens de officiële presentatie vandaag tot uitdrukking komt door het Vlaams Parlement als locatie te kiezen en Philippe Muyters als een van de gastsprekers uit te nodigen. Uiteindelijk stelt de organisatie zich tot doel ervoor te zorgen dat Vlaanderen een voortrekkersrol kan blijven spelen in de ontwikkeling van 3D printen.

 

Het bestuur van Flam3D

Voorzitter van Flam3D is Kurt Hensen van T&M Solutions. Bart Van der Schueren van Materialise is penningmeester en Ann Witvrouw van de KULeuven is secretaris. Benjamin Denayer van Sirris en Dennis Vandenbussche oprichter van RSPrint zijn bestuurder van Flam3D.

Back to top button