Technology

FIT en pro-beam ontwikkelen elektronenstraal AM-technologie

Elektronenstraal metaalprinters hoeven geen niche technologie te blijven

Het Duitse AM-bedrijf FIT gaat samen met pro-beam AM-processen ontwikkelen op basis van elektronenstraaltechnologie. Pro-beam heeft recent zowel de technologie getoond voor het 3D metaalprinten met draad als met poeder waarbij de elektronenstraal als energiebron wordt gebruikt.


FIT Additive Manufacturing is een van de grotere 3D printbedrijven in Duitsland. Afgelopen jaar boekte het bedrijf een omzet van ongeveer €22 miljoen, niet alleen met additive manufacturing, ook met andere productietechnieken zoals CNC frezen en spuitgieten. Oprichter en CEO Carl Fruth ziet volop kansen voor de samenwerking met pro-beam, gevestigd nabij München. “Wij hebben specifieke ideeën die we nu kunnen verwezenlijken met pro-beam om tot een marktrijpe technologische oplossing te komen.”

pro-beam print per uur 1,9 kilogram koper

Niet alleen voor nichetoepassingen

3D metaalprinten op basis van elektronenstraal technologie is momenteel nog altijd een redelijke nichemarkt. Dat hoeft het volgens Thorsten Löwer, CTO van pro-beam, niet te blijven. “De expertise van de twee bedrijven ontsluit een groot potentieel om een significante uitbreiding te krijgen van de productietoepassingen waarbij we elektronenstraal techniek gebruiken.”

DED-proces met draad

Een van de recente innovaties van pro-beam is WEBAM (Wire Electron Beam Additive Manufacturing), een Directed Energy Deposition technologie die gebruik maakt van metaaldraad als uitgangsmateriaal. De draad wordt opgesmolten in een vacuüm. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit en is, aldus pro-beam, dikwijls goedkoper dan printen met beschermgas. Een van de mogelijkheden van WEBAM is om tijdens het 3D printen van materiaal te wisselen, zodat verschillende legeringen in één werkstuk gecombineerd worden.

Deze halve schaal is geprint met WEBAM met koper en heeft een diameter van 200 mm. Per uur print pro beam 1,9 kilogram koper.

Of met poeder

Pro-beam heeft daarnaast een machine ontwikkeld waarbij de energie van de elektronenstraal gebruikt wordt om metaalpoeder te smelten. Het gaat om een poederbed metaalprinter. Hiermee kunnen uiteenlopende legeringen worden geprint. In tegenstelling tot andere poederbed AM-systemen, is bij het systeem van pro beam geen supportstructuur nodig voor overhangende delen. De pro-beam groep, gespecialiseerd in laser- en elektronenstraal technologie, beschikt over vijf eigen vestigingen wereldwijd en haalt een omzet van ongeveer €60 miljoen met meer dan 430 medewerkers.

Back to top button