Technology

Festo 3D Cocooner: ruimtelijke structuren direct 3D bouwen

Festo toont op de Hannover Messe steevast innovaties die pas over enkele jaren toegepast gaan worden. Dit jaar is dat onder andere 3D Cocooner, ontwikkeld in het kader van het Bionic Learning Network van Festo. Een soort 3D printer, die echter niet laagsgewijs print maar 3D structuren direct bouwt.

 

Alternatieve 3D printtechnologie als concept op Hannover Messe

In het Bionic Learning Network kijken de ontwikkelaars van Festo altijd naar de natuur om daarvan te leren. Bij lichtgewicht constructies is de natuur een belangrijke inspiratiebron omdat er heel zorgvuldig wordt omgesprongen met materiaalgebruik. Dit keer heeft Festo gekeken naar hoe spinnen en vlinderrupsen met hun draden heel ingewikkelde, en toch sterke constructies maken. Daar komt de 3D Cocooner uit. Spinnen en rubsen maken hun eigen filament en bouwen daarmee 3D structuren.

 

3d cocooner
De Festo 3D Cocooner bouwt de liichtgewicht structuren direct op uit glasvezel en hars.

 

Glasvezel en hars

“Net zoals bij een rups bouwt de 3D Cocooner uit een glasvezel filigraine vormen en maatgemaakte lichte constructies”, verduidelijkte Elias Knubben van Festo tijdens de perspresentatie. In een tripod is een ‘spinning head’ geplaatst. Dankzij deze tripod kan de kop vrij bewegen in de ruimte. Tijdens het opbouwen van de grillige 3D structuren wordt de glasvezel gelamineerd met een hars. Dat wordt vervolgens met UV licht direct uitgehard waardoor de vaste 3D structuren ontstaan. “We kunnen de stijfheid van deze structuren vergelijken met die van een 3D geprinte structuur, alleen kunnen wij vrij in de ruimte printen”, schetst Knubben het voordeel van de 3D Cocooning technologie. Op dit moment kan Festo structuren bouwen van maximaal 450 bij 300 mm breed en 600 mm hoog. Dat gebeurt door de 3D Cocooner rechtstreeks vanuit het onwerpsysteem dat met parametrische modellen werkt, er hoeft niet eerst een gesliced model te worden gemaakt wat tot nog toe bij 3D printen het geval is. Daarmee verkort Festo de digitale productieketen. Elis Knubben ziet mogelijkheden om in de toekomst grotere structuren te gaan bouwen met de 3D Cocooner.

Je vindt Festo op de Hannover Messe (25-29 april) in hal 15 stand D07

 

Back to top button