Applications

F1-team Alfa Romeo Racing Orlen verdubbelt aantal geprinte onderdelen

Meer dan 300 geprinte metalen onderdelen in F1 racewagen

Nog enkele weken en het F1 seizoen start weer. Het Alfa Romeo Racing Orlen team rijdt dit seizoen met een F1 bolide waarin liefst 304 onderdelen zijn verwerkt die op de MetalFab1 van Sauber Motorsport zijn geprint. Dit betekent meer dan een verdubbeling van het aantal geprinte onderdelen.


Het Zwitserse Sauber Motorsport is een van de klanten van het eerste uur van Additive Industries. De verschillende MetalFab1 printers worden vele gebruikt. Vorig jaar heeft het team meer dan 22.000 onderdelen geprint op de Nederlandse machines. En het nieuwe C41 model versnelt de toepassing van additive manufacturing nog eens. Want in het vorige model van de F1 racewagen werden slechts 143 geprinte onderdelen verwerkt. Daaronder zwaar belaste onderdelen in het voorstel deel van het chassis.  

Vooral aluminium en Scalmalloy

Het meest print Sauber Motorsport, het designteam achter de F1 wagen, met aluminium (40%) gevolgd door Scalmalloy (36%), het lichtgewicht materiaal van APWorks. 22% van de onderdelen is gemaakt van titanium en nog 2% in RVS. Deze worden geprint op de inmiddels vier machines van Additive Industries waarover het team beschikt. Daarmee heeft Sauber Motorsport het 3D metaalprinten sneller ontwikkeld dan het aan het begin had gepland. De mogelijkheid om intern te onderdelen te printen bespaart de onderneming veel geld. Dat geldt ook voor de productie van sommige onderdelen. Vergeleken met het CNC-frezen ervan kunnen de kostenbesparingen oplopen tot 90%. Een andere belangrijke reden om te 3D printen is de gewichtsreductie, die kan oplopen enkele honderden grammen per onderdeel.

Een van de titanium onderdelen (bron 3DPM)

HIP en glasstralen noodzakelijk

Bij Sauber Motorsport ondergaan de titanium onderdelen nog een HIP nabewerking om de vermoeiïngseigenschappen te verbeteren. Met name geldt dit voor kritische onderdelen van de F1 racewagen. Hiervoor gebruikt het de technologie van Quintus Technologies, dat de traditionele HIP cyclus combineert met een afschrikcyclus met een inert gas. Om nog betere fatigue eigenschappen te krijgen, worden de onderdelen hierna nog gestraald met glasparels.

Het F1 seizoen 2021 start – vooralsnog – op 28 maart met de race in Bahrein.

Back to top button