ManufacturersMaterials

ExOne Innovent 3D print metaal met Ra-waarde van 3 µm

Het Amerikaans-Duitse ExOne heeft een nieuw metaalpoeder ontwikkeld, Innovent. Hiermee verbetert de oppervlaktenauwkeurigheid van de 3D geprinte delen. Dat heeft alles te maken met het feit dat het nieuwe poeder minder dan 10 micron meet. ExOne zegt met een Ra waarde van 3 µm te printen. Het Innovent poeder is ook als keramisch materiaal beschikbaar is,

 

Nieuw poeder voor kleine lab-printer

ExOne, een van de deelnemers aan de komende editie van Formnext, biedt het nieuwe poeder in eerste instantie aan als 316L roestvaststaal. Verwacht wordt dat de volledige marktintroductie in het eerste kwartaal van 2017 gaat plaatsvinden. Momenteel worden de eerste bestellingen al aangekomen.

 

Innovent

Bedoeld voor R&D afdelingen

Het Innovent poeder is ontwikkeld voor de Innovent 3D printers, die er zowel in een uitvoering voor metaal als technisch keramiek zijn. Door de kleinere korrelgrootte van het poeder verbetert de dichtheid van het product. Ook de oppervlaktenauwkeurigheid gaat fors omhoog naar 3,048 µm. De Innovent is de kleinste 3D printer van ExOne, die nu ruim een jaar op de markt is. De technologie is echter ook beschikbaar voor de bestaande 3D printers uit de M-Flex serie, die opgewaardeerd kunnen worden voor het fijnere poeder. Innovent is met name gericht op R&D- en ontwikkelafdelingen, wetenschappelijke en commerciële onderzoeksafdelingen en opleidingsinstituten. Dit heeft alles te maken met het kleinere bouwvolume, maar de Innovent 3D printer is aanzienlijk groter dan het vorige laboratoriummodel.

 

exone-metaalprinterx1-small
De grotere printers van ExOne kunnen aangepast worden aan het nieuwe poeder.

 

Matrijzen voor MIM 3D printen

Omdat het bouwvolume van de 3D printer nog beperkt is, denkt men onder andere aan een toepassing als het 3D printen van matrijzen voor Metal Injection Moulding (MIM). Met die technologie worden metalen componenten vervaardigd op een spuitgietmachine. ExOne wil met innovent de matrijzen hiervoor printen. Het concern gebruikt hiervoor binderjetting, een 3D printtechnologie die het metaalpoeder bindt aan een polymeer die naderhand uitgebracht wordt. Jim McCarley, CEO, laat bij de introductie van het fijne poeder weten dat ExOne doorgaat met het ontwikkelen van nieuwe materialen voor de 3D printprocessen. “Door de ontwikkeling van zowel printers als materialenportfolio door te zetten, blijven we de markt die onze binder jetting printtechnologie kan gebruiken, verbreden.”

 

Back to top button