ApplicationsTechnology

Poly Products neemt CEAD Prime grootformaat printer in gebruik

Poly Products gaat op de CEAD Prime 3D printer als een van de eerste opdrachten elementen printen voor een BMX fietsbaan voor op scholen. Als materiaal gebruikt men gerecycled kunststof, dat met korte glasvezels wordt versterkt. Op termijn wil men zo voor de productie van BMX fietsbanen een gesloten kringloop creëren.


Composietverwerker Poly Products in Werkendam viert het 50-jarig bestaan. Het grijpt de officiële viering van dit jubileum aan om op 7 november klanten de nieuwe CEAD Prime 3D printer te demonstreren. Poly Products is launching customer van de start-up uit Delft. Bijzonder aan de grootformaat 3D printer is de mogelijkheid om continue vezels te printen. Deze worden in de printkop samengebracht met het gesmolten thermoplastisch materiaal. Jan Schrama, directeur, twijfelt er niet aan dat 3D printen de composietindustrie gaat veranderen. “Het zal niet de oplossing voor alles zijn, maar de machine en de techniek passen bij onze klanten, de grote producten en de kleine series.”

Continue vezels 3D printen zal tot een verschuiving thermoharders naar thermoplasten leiden

CFAM 3D printer
Zo is de 3D printer met de beplating aan de buitenkant.

Sneller dan huidige werkwijze

Hij ziet de 3D printer, die zowel met korte vezels gevulde materialen als continue vezels kan printen, als een antwoord op een aantal uitdagingen waar de sector voor staat. Zo ligt de productiviteit hoger dan in het huidige veelal handmatige proces. “20 kilo kunststof kunnen we maximaal per uur printen. Dat halen we manueel bij lange na niet.” Wel moeten de onderdelen voor bepaalde toepassingen dan nog worden nabewerkt. Daar staat dan wel tegenover dat dure mallen vervallen.

Recycling

Ook op het gebied van recycling past de technologie in het toekomstplaatje dat hij voor ogen heeft. “Als we continue vezels printen, kunnen we op termijn veel thermohardende materialen vervangen door thermoplasten. Die kunnen we veel beter recyclen.” Recycling is ook het thema van het OPZuid project Skills waar Poly Products met de nieuwe 3D printer aan deelneemt. In dit OPZuid project wordt op scholen kunststof ingezameld, gescheiden, gemengd met glasvezels en daarna 3D print Poly Products de elementen voor de BMX fietsbaan die weer bij scholen wordt geplaatst. Bij deze toepassing hoeft niet te worden nabewerkt. “Het ruwe oppervlak van 3D printen geeft juist de ruwheid aan de baan die nodig is voor voldoende grip”, legt Joppe Spaans uit, engineer 3D Printing. De baanelementen die Poly Products gaat printen zijn twee meter lang en 1,2 meter breed. In de toekomst gaat men deze elementen met continue vezels printen, waardoor de constructie nog lichter kan worden met behoud van de sterkte en stijfheid.

Winnaar designcompetitie

Poly Products viert 7 november het 50-jarig bestaan. De CEAD Prime 3D printer is die dag dé noviteit. Die dag wordt eveneens bekend gemaakt wie de designcompetitie wint. Daarmee wil men architecten en ontwerpers aansporen om voor deze grootformaat 3D printer te ontwerpen. Er zijn 20 inzendingen. Voor de winnaar is er een budget van 10.000 beschikbaar on het product met ondersteuning van Poly Products door te ontwikkelen en uiteindelijk te printen op de CEAD machine.

In het decembernummer van 3D Print magazine verschijnt een uitgebreider artikel over hoe Poly Products de 3D printer wil gaan inzetten en waarom Jan Schrama in deze innovatie gelooft.

CEAD presenteert de groot formaat 3D printer dit jaar op Formnext

FOTO: Jan Schrama en Joppe Spaans op het printbed van de CEAD 3 printer. Inmiddels is de beplating aan de buitenkant geplaatst.

Back to top button